Nem pletykálnak, nem lógnak és nem késnek - ilyenek az autista kollégákHír | 2014.12.07.

Ki gondolná, hogy Bill Gates is autista? Sok a félreértés és a hiányos ismeret az autistákkal kapcsolatban, azonban érdemes jobban megismerni őket, hiszen a számukra megfelelő területeken kiváló munkaerő, szakember válhat belőlük. Jól tűrik a monotonitást, precízek, őszinték és lojálisak a céghez, ám ezzel együtt rugalmatlan gondolkozás jellemezheti őket, a változásokra rosszul reagálnak, és nehezen illeszkednek be a közösségbe. A kollégáktól nagyobb toleranciát, a vezetőktől fokozottabb odafigyelést igényelhetnek – a kezdeti nehézségekben viszont sokat segíthetnek a megváltozott munkaképességű emberekre specializálódott munkaerő-piaci szolgáltatók.

Sokan a klasszikus filmből ismert Rainmannel azonosítják az autizmussal élő személyeket, holott a Dustin Hoffmann által megformált figura csak egy karakter a sok közül. Az autisták éppen annyira sokfélék, mint a neurotipikusok. Autizmusuk csak árnyalja a személyiségüket, és értelmi képességeik nem ritkán jóval meghaladják az átlagot – mondta el a HR Portálnak Farkas Edit gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nem tudnak hazudni

Az autizmus az idegrendszer sajátos fejlődési zavara, amely jellemzően a szociális-kommunikációs képességeket és a fantáziaműködési-gondolkodási funkciókat érinti – foglalta össze az autizmus definícióját Farkas Edit. Az állapot bármilyen értelmi képességgel társulhat, lehet autista valaki súlyos értelmi sérüléssel és zsenialitással egyaránt – az utóbbira példa Mozart, Bill Gates vagy Daryll Hannah színésznő. Tehát az értelmi képesség, az állapot súlyossága és a személyiségvonások mentén minden autizmussal élő személy különböző – hívja fel a figyelmet a szakember.

Farkas Edit, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó elmondta, az autizmus egyfajta „kontextus vakság”, vagyis a személy nehezen értelmezi a társas helyzeteket, a szociális kapcsolatokat és az elvont, nem szó szerinti kommunikációt. Nehezükre esik beleképzelni magukat más helyzetébe, nem tudnak ”más fejével gondolkodni”, ezzel összefüggésben például nem tudnak hazudni sem. Emiatt némely társas helyzetben neveletlennek, tapintatlannak is tűnhetnek. Emellett a rugalmatlan gondolkodás, az egyértelmű szabályok iránti igény és azok betartása, illetve betartatása jellemző rájuk – mondta el Farkas Edit, az FSZK NKft. ügyvezetője. Ennek következtében az autista munkavállaló rendkívül megbízható, pontos, precíz és sok esetben maximalista. Hihetetlen odaadással és elmélyedéssel tudja belevetni magát társas készségeket nem igénylő tevékenységekbe, mint például az informatikába vagy a zenélésbe.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL