Nem jut el dolgozni, mert átépítik a kereszteződéstHír | 2014.08.25.

Hogyan szúrhatsz ki egy vakkal? Rendezd át a szobáját, vagy egy egész útkereszteződést. Ez történt az 1-es villamos útvonalának felújítása során a Hungária-Egressy kereszteződésében, amiről a vak emberek semmilyen tájékoztatást nem kaptak senkitől.

Czikora Róbert vak. Pénteken jutott arra a pontra az 1-es villamos útvonalának felújítása a Hungária körút-Egressy út kereszteződésében, hogy nem tudja használni a lakásától 150 méterre lévő tömegközlekedést. A Városi Vasútépítő Konzorcium és annak tagja, a kereszteződést felújító Colas Alterra Zrt, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem foglalkozott azzal, hogy tájékoztassa az önállóan, fehérbottal közlekedő látássérülteket az életveszélyes helyzetekre.

Róbert a munkahelyéről hazafelé tapasztalta, hogy átrendezték az útkereszteződés gyalogos forgalmi áthaladását, így segítség nélkül nem tud elmenni a munkahelyére. A fizetett kísérők munkaideje 8 órakor kezdődik, amikor neki már az iskola portáján kell ülnie. Azt teheti, hogy a jövő hétre szabadságot vesz ki emiatt, utána fizetés nélküli szabadságra mehet, amíg a munkáltatója eltűri a távollétét. "Nem akarom az életemet kockáztatni, másként viszont nem tudok átjutni a kereszteződés túloldalára. Nem ezért tanultam hosszú hónapokig közlekedni, hogy megint csak akkor mehessek ki az utcára, ha valaki megkönyörül rajtam. Nem ezért dolgozom már 4 éve, hogy most megint kényszerszabadságra kelljen mennem" - mondja elkeseredetten.

A látássérültek számára életveszélyes helyzetek sorát okozta a kereszteződés átalakítása, mivel az új helyzetben csak a fülükre hagyatkozhatnak: bármikor kiléphetnek az áthaladó autók elé, a sínpálya előtt fúrt gödörbe eshetnek, áteshetnek a hevenyészetten kihelyezett léceken.

A gondatlanság és tájékoztatás hiánya érthetetlen a főváros vak negyedében. A környéken van a vak gyerekek általános iskolája, a vak felnőttek otthona és a vakok szövetsége (MVGYOSZ) is. Czikora szerint a kereszteződés legutóbbi, életveszélyes átalakításáról nem kaptak tájékoztatást az érdekképviselettől sem, pedig sok látássérült él a környéken. Arról nem beszélve, hogy a megváltozott munkaképességű emberek munkába járásának akadályozása csak az érintettek körében veri ki a biztosítékot: "Tudomásul kell vennem, hogy azok döntöttek, akik céges autóval vagy saját autóval járnak dolgozni. Nekik fogalmuk sincs, mi az akadálymentes közlekedés a látássérültek számára" - mondja Czikora.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL