Nem baj, ha tudja, kismamaként mik a jogaiSzakmai cikk | 2016.11.03.

A gyermekvállalás ösztönzése köz-, illetve társadalmi érdek, melynek előmozdítását célozza az érintett munkavállalók széles körű munkajogi védelme. Ezen munkavállalók azonban sok esetben azt tapasztalhatják, hogy a munkahelyükön a munka törvénykönyvében előírt jogokat számukra nem biztosítják, illetve hátrányos megkülönböztetéssel is szembe kell nézniük. Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy ők maguk sincsenek tisztában a jogaikkal, illetve azzal, hogy azokat miként kell érvényesíteniük. Jogaik pedig már a családtervezés kezdeti stádiumától kezdődően léteznek. Ebben és a soron következő elemzésemben ezeket a stádiumokat fogom végig venni.


Nézzük először tehát azokat a fázisokat, amelyekről beszélnünk szükséges:

ELŐKÉSZÜLETEK I.

A GYERMEKVÁLLALÁS TERVEZÉSE
A gyermekvállalás folyamata nem mindig teljesen tervezett eseményekből áll. Sajnos előfordul olyan helyzet is, amikor a szülőknek küzdeniük kell a sikeres gyermekvállalásért, azaz orvosi kezelésre járnak, illetve un. emberi reprodukciós eljárást vesznek igénybe, mely természetes módon a munkavégzésükre is kihathat. Ezeknek időtartama alatt az érintett munkavállalókat többféle védelem is megilleti. Az Mt. 55. § (1) bekezdése ugyanis több olyan időtartamot is meghatároz, amikor a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól azaz, ezen időtartamok igazolt távollétnek minősülnek. 

A kötelező orvosi vizsgálat idejére távolléti díj is jár

Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelesség alól kötelező orvosi vizsgálata időtartamára (Mt. 55. § (1)(C)). Az Mt. alkalmazásában kötelező orvosi vizsgálat az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is (Mt. 294. § (1) (d)). A kötelező orvosi vizsgálat annyi időre mentesíti a munkavállalót a munkavégzési kötelesség alól, amennyi időre az egészségügyi szolgáltatónak annak elvégzéséhez szüksége van. A kötelező orvosi vizsgálattal szemben nem mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól a munkavállaló önmagában azért, mert munkaidőben orvoshoz kell mennie. Ebben az esetben a munkavállalónak így szabadságot kell igénybe vennie, vagy a munkáltatóval megállapodnia.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU