Nekünk ő az iránytű – így él boldog életet Ábel, a fogyatékos kisfiú | 2016.12.07.

Ábel néhány éve bukkant fel kis, falusi iskolánkban. Különleges gyerek, ami külsőre talán nem is tűnik fel azonnal, de egy idő után látszik a gesztusain, hallatszik a beszédén, hogy más, mint a többiek. Meg azon is, hogy feltűnően közvetlen: mindenkinek köszön, mindenkivel kedves, mosolygós. Ábel egy Dandy-Walker szindrómás kisfiú, agyi fogyatékossággal született.

A kisfiú szülei kicsit furcsállják, amikor megkeresem őket azzal, mesélnének-e Ábel betegségéről és arról, hogyan telnek a család mindennapjai. Úgy gondolják, hogy semmi különöset nem csinálnak, Ábel pedig a három gyerekük közül az, akivel a legkevesebb probléma van. Sőt, Bea szerint, ha három Ábele lenne, sokkal nyugodtabb lenne az életük.

„Tizenöt hónapos volt Ábel, amikor azzal vittem el a gyerekorvoshoz, hogy szerintem nincs teljesen rendben a mozgásfejlődése. Addig nyugalomban, abban a tudatban gondoztuk, neveltük, hogy teljesen egészséges ”

– meséli a csákvári Horváth Beáta, a most tizenkét éves kisfiú anyukája. „Addig nem volt feltűnő, hogy elmarad a többi gyerekhez képest, szépen gyarapodott, jól szoptatható baba volt. Anyukám már korábban is mondogatta, hogy olyan löttyedt, nem tartja magát, és a feje is kisebb volt, mint a többi babának, de ennek inkább örültünk, mert szép, arányos kisgyerek volt. Rendszeresen jártunk védőnőhöz, ő sem vett észre semmi kórosat. Az orvos is elbagatellizálta, sosem felejtem el, amikor azt mondta, hogy nincs ennek a gyereknek semmi baja, hiszen nézzem, úgy kúszik, mint egy dzsungelharcos. És különben is, a babák nem egyformán fejlődnek.”


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU