,,..Nekünk fontos, a cégkultúránk része, hogy teljes értékű életet élhessen az az ember is, aki nem teljesen egészséges."Szakmai cikk | 2013.06.25.

Egy olyan munkáltatónál jártunk, aki nemcsak környezetbarát nyomdai eljárásokban jár élen, hanem a társadalmi felelősségvállalás más területén is: megváltozott munkaképességűeket alkalmaz több éve. A Folprint Zöldnyomda Kft. alapelve, hogy környezettudatosan működjön, környezetbarát anyagokat és technológiákat alkalmazva. Ugyanilyen fontos az is számukra, hogy a társadalmi szerepvállalás részeként megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztassanak. Dr. Szabó Tímea a cég ügyvezető igazgatója azt mondja, természetesen a gazdasági előnyöket is számba veszik akkor, amikor az előírt létszámban megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő munkatársat alkalmaznak. A rehabilitációs hozzájárulás (964500.-Ft/kvótából hiányzó fő/év) befizetése alóli mentességen kívül további adókedvezményeket is igénybe tudnak venni alkalmazásukkal.

- Milyen munkakörökben dolgoznak és hány fő megváltozott munkaképességű munkatársuk van?

-Ketten dolgoznak nálunk, akik megváltozott munkaképességűek. Egyikük – fiatal középkorú férfi kollégánk– szívproblémái miatt lett leszázalékolva. Ő a bélyegzős üzletágban késztermékek összeszerelésével foglalkozik. Ez a munka elsőre monotonnak tűnhet, de mivel szerteágazóak a feladatok, ezért egyáltalán nem az, hiszen a helyesírás ellenőrzésére és a pontosság betartására is figyelni kell. Másik kollégánk betanított kötészeti munkakörben dolgozik. Volt egy harmadik megváltozott munkaképességű kollégánk is, aki hallássérült, ő az alapanyag raktárban dolgozott. Sajnos a megváltozott munkaképessége miatt nem kaphatott gyalogkíséretű targonca vezetéséhez szükséges orvosi alkalmassági engedélyt, és ez a belső átszervezések miatt elengedhetetlenné vált a munkakör további betöltéséhez.

-Volt már olyan tapasztalatuk megváltozott munkaképességű alkalmazásával, ami tanulságul szolgált a későbbiekben?

- Ügyfélszolgálatunkra alkalmaztunk egy olyan dolgozót, aki mozgásában, bizonyos mértékben korlátozott volt egy fiatalkori műtét miatt. Lehet, hogy a betegségével volt összefüggésben az a probléma, ami később kiderült a munkája során. Egyes részmunkákat remekül ellátott, de többfelé már nehezen tudott figyelni és ez akkor derült ki és okozott gondokat, amikor az ügyfelek „megérkeztek”, és ő „éppen benne volt egy másik munkafolyamatban”. Sajnos ezt nem megoldandó feladatként kezelte, hanem egy problémaként. Valószínűleg mi is rosszul ítéltük meg, hogy alkalmas lesz-e számára az adott feladat.

Forrás: REHAB BLOG