Négymilliárdos program a látássérültekértHír | 2014.04.17.

Csaknem 4 milliárd forintot fordít a kormány a látássérültek segítésére 2015-ig. A program keretében fejlesztik az országos rehabilitációs hálózatot és a Vakok Állami Intézetét is felújítják. A cél, hogy minél többen és a lakóhelyükhöz minél közelebb kaphassanak segítséget. Magyarországon évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását, közülük alig kétezren kapnak szakszerű segítséget.

A fehér bottal közlekedést tanulja Tillmann Zsolt. A budapesti férfi 20 évesen egy betegség miatt veszítette el látását. Akkor mindent újra kellett tanulnia, ebben segítették a rehabilitációs foglalkozások.

„A legalapvetőbb dolgokat is meg kell ilyenkor tanulni: a víztöltéstől az önkiszolgáláson keresztül addig, hogy miként lehet látás nélkül érzékelni az adott történést” – nyilatkozta hétfőn a Híradónak Tillmann Zsolt.

Korábban szinte csak a fővárosban kaphattak segítséget az újrakezdéshez a látássérültek. Jövő év végéig a kormány több mint egymilliárd forintot fordít a rehabilitációs hálózat országossá bővítésére; 12 megyében pedig már nyíltak újabb irodák.

Magyarországon ma körülbelül 80 ezer vak és gyengén látó ember él, évente pedig további 4-6 ezer ember veszíti el látását, de sokan nem jutnak szakszerű segítséghez – ezen változtatnának.

„Elemi rehabilitációs szolgáltatást körülbelül alig 2 ezren vesznek igénybe. Bízom abban, hogy részben az információs kampány, részben a 12 új elemi rehabilitációs pont vonatkozásában minél több emberhez eljut majd a szolgáltatás” – mondta Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézete igazgatója.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NRSZH