Negatív berögződések nehezítik a Down-szindrómások életétHír | 2014.10.21.

Egy segítő kiadvány megjelenése kapcsán konferencián vázolták fel a szakemberek a hazai downosok helyzetét.

Egy kétéves európai uniós projekt gyümölcseként született meg a Re-PoD: újra hasznosított szakértelem címet viselő DVD, amely egy négy éve elkészített nemzetközi anyag friss témákkal kibővített változatában három életkori csoportra – hat év alattiak, 7–18 évesek és 18 év fölöttiek – vonatkozó anyagokkal segíti a Down-szindrómások családtagjait. Szexuális neveléstől a testvérek gondolataiig terjednek a témák a kiadványban, amelynek kapcsán nemzetközi konferenciát is szerveztek.

Pozitív tesztre abortusz

A magyar statisztikai adatok szerint hétszáz terhességből születik egy Down-szindrómás csecsemő, ami az élveszületések számára levetítve tavaly 127 Down-baba megérkeztét jelentette volna a matematika törvényei alapján, Tóth Ágnes szülész-nőgyógyász elmondása szerint. A valóságban ugyanakkor 50 körüli volt tavaly a számuk.

– A Down-szindróma szűrési hatékonysága 64 százalékos, a diagnosztizált magzatok 92–98%-át elvetetik – mondta a szakorvos a konferencián, hozzátéve: ez az átlagos arány, mely országról országra változik, hazánkban inkább a 100 százalékhoz közelít. Véleménye szerint a sok előítélet, amely a Downt kíséri hazánkban, a kommunikációra és a terhességgondozásra is rányomja bélyegét. Leginkább a félelemkeltés és a szűrővizsgálatok promotálása a cél, ha a várandósság idejében a Down-szindróma szóba kerül. Ehelyett a diszkriminációt kerülő, hitelesen képviselt segítő szándékra volna szükség akkor is, ha pozitív a teszt eredménye, a terhesség kihordása ugyanis a szülő döntése. – A közelmúltig nem is volt olyan kiadvány, amely tényszerű, elfogulatlan információkat tartalmazott volna a pozitívan diagnosztizált szülőknek – világított rá a helyzet komolyságára Tóth Ágnes. A Down-szindrómára az esetek egyharmadában szülés után derül fény: a szakorvos szerint probléma, hogy ilyenkor rögtön, helyben nem áll rendelkezésre gyermekorvos és segítőszolgálat. A szülőknek a Down-dada országos szolgálat tagjai is tudnak segíteni, ők ugyanis érintettként látnak rá a folyamatra.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: METROPOL