Ne úgy nézzen senki a fogyatékkal élőkre, mint az elhagyott kiscicákraHír | 2016.09.07.

„Utálom ezt a félrebillentett fejű, bárgyú mosolyú magatartást a fogyatékosokkal szemben. Azt szeretném, ha a magyar fogyatékos társadalomra erőforrásként tekintenénk, hiszen azok, ráadásul több tekintetben is” – ezt mondta az Origónak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Szerinte azzal, hogy vállalják és kiteljesítik magukat, erősítik a társadalmi szolidaritást, amelyre nagy szüksége van az országnak. De van bennük gazdasági potenciál is. A paralimpián tíz éremre számít, amelyből legalább egy aranyérem lehet. 


Hány éremre számítanak az idei paralimpián?

Azt mondtam a sportolóknak, hogy amikor szeptember 19-én ülünk majd a riói repülőtéren, és várjuk a hazafelé induló repülőgépet, akkor azt szeretném látni mindenkinek a tekintetében: mindent megtett, amit meg kellett és meg lehetett tenni. Ha ez éppen egy nyolcadik helyre volt elég, hát, akkor arra. Ne legyenek lesütött tekintetek, elfordított arcok. És ez legyen igaz a sportolókra és a sportvezetőkre egyaránt. A magyar parasportnak most 10 éremre van ereje, ha ezt tudjuk hozni, akkor a helyünkön leszünk. Akkor azt hozzuk, ami a nemzetközi összevetésben bennünk van. Ha ennél esetleg több érem sikerül, akkor az erőn felüli lesz.

Hány aranyéremre számít?

Jó lenne, ha legalább egy arany lenne.

Hány magyar sportoló kapott kvótát az idei paralimpiára?

Negyvenhárom sportoló szerezte meg a kvótát. Eddig a sidney-i paralimpián volt a legtöbb sportolónk, akkor 54-en versenyeztek magyar színekben. Sydneyben viszont voltak csapataink, most csak egyéni kvótákat szereztünk. Abban viszont ez a rekord:negyvenhárom egyéni kvótás magyar sportoló eddig még soha nem indult paralimpián. Nagy sikernek tartom, hogy sokkal több sportágban versenyezünk: Londonban öt sportágban voltak sportolóink, most tizenkettőben lesznek. Összesen egyébként huszonhárom sportágban versenyezhetnek a paralimpián a sportolók.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIGO.HU