„Ne sajnáljanak, segítsenek!”Hír | 2014.10.15.

Aki került már vak ember közelébe, tudja, hogy a vakok elutasítják a szánalmat. Értelmes segítségre várnak. Október 15-ei, a fehérbot nemzetközi világnapjára készült összeállításból egyebek között kiderül: ha ma Magyarországon valaki sérülés vagy betegség miatt részben vagy egészben elveszíti a látását, ellátása lényegében a szemorvosi rendelőben véget ér.

Megfelelő tájékoztatás híján azt is csak kevesen tudják meg, hogy fogyatékossági támogatás jár nekik. Ezen próbálnak változtatni a vakok és gyengénlátók szervezetei, egyesületei, amelyek minél több információt igyekeznek eljuttatni a fogyatékkal élőknek arról, milyen segédeszközökre jogosultak, vagy milyen rehabilitációra van lehetőségük

A fehérbot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d Herbemont grófnőtől származik – olvasható a többi közt a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete hírlevelében. A grófnő a párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetettségét. A vakok megsegítésének lehetőségét megtárgyalta az édesanyjával is, aki nem értett egyet a lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta neki. A kérdéssel mégis tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel, így jutott el a "fehérbot" szükségességéhez, amelynek használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

Hányan érintettek?

A Földön minden ötödik percben megvakul egy felnőtt, minden percben egy gyermek – ha számuk a korábbi ütemben gyarapodna, 2020-ban elérné a 75 milliót. A WHO adatai szerint a világban 285 millió ember szenved látáskárosodásban, 39 millió a vakok, 246 millió a gyengén látók száma, ebből 19 millió gyermek látáskárosodott. A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, amely elsősorban a szegénység okozta vitaminhiánnyal, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiányával magyarázható. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek több mint 50 százalékának volna szüksége valamilyen látáskorrekcióra.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEDICALONLINE