,,Ne sajnálatból vásároljanak tőlünk"Hír | 2014.01.23.

Jakab Áron társadalmi vállalkozásának a lényege, hogy ne könyörületből vásároljanak tőlük fogyatékosok által készített termékeket, hanem azért, mert minőségi áruhoz jutnak, amivel mellesleg még a fogyatékosok társadalmi integrációját is segítik. Ami Magyarországon hiányzik, az nem a fogyatékosokat foglalkoztató szervezet, hanem az, hogy a termékeiket a piacra tudják juttatni. Jakab vállalkozása ezt az űrt tölti be termékfejlesztéssel, marketinggel és értékesítéssel.

„Kis beszédhibám inkább csak érzékennyé tett a hátrányos helyzetű emberek iránt, de a vállalkozás indításában a lehetőség mellett sokkal inkább az inspirált, hogy izgalmas és értékes dolgot csinálhatok” – mondta Jakab Áron, a fogyatékosok kézműves termékeit piacra juttató Fruit of Care Nonprofit Kft. tulajdonosa.

Cége azzal foglalkozik, hogy – partnerszervezeteiken keresztül – fogyatékosok által készített kézműves termékeket juttatnak el főként hazai vállalatokhoz, kisebb részben viszonteladókhoz, illetve egyéni ügyfelekhez. „Azt szeretnénk megmutatni, hogy akit érdekel a társadalmi felelősségvállalás, ne könyörületből vásároljon nálunk, hanem azért, mert minőségi termékekhez jut, amivel mellesleg segíti a fogyatékosokat is” – mondta Jakab Áron, aki hozzátette: jó lenne, ha ez a modell széles körben elterjedne, mert így a vállalkozások is, és nem csak az állam támogatná a fogyatékosok ügyét. Az Európai Unióban a hasonló társadalmi szervezetek már 11 millió fogyatékosnak szereznek munkát.

Ajándék, amivel kétszer ad

Az ötlet 2000-ben jött, ám ebből csak tíz évvel később lett valóság. Akkor Jakab Áron eredeti szakmájában, termékfejlesztő dizájnerként elnyert egy Moholy-Nagy formatervezési ösztöndíjat, amelynek segítségével egy fogyatékos emberek által gyártható termékkollekciót állított össze. Ez jelentette később a Fruit of Care márka alapját. Az üzleti koncepció pedig az volt, hogy három dolgot köt össze egymással: a fogyatékosokat, a vállalati vevőket és a kézműves termékeket. Ám szerinte 13 évvel ezelőtt még nem érett meg a társadalmi helyzet arra, hogy üzleti vállalkozást alapítsanak az ötletre. Így Áron a Bárka Alapítvány keretében segítette a fogyatékosok foglalkoztatását, több mint tíz évig.

 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG.hu