Narrációs programot indított a látássérülteknek a Jókai színházHír | 2012.10.05.

A Békéscsabai Jókai Színház a vakok és gyengénlátók számára egy narrációs programot indított, amely az előadás előtt és közben többletinformációkkal segíti a színpadi produkció befogadását.

A Békéscsabai Jókai Színház ebben az évadban új, országosan egyedülálló kezdeményezéssel igyekszik a kedvében járni látássérült nézőinek. 

Komáromi Anett, a Jókai Színház művésze egy olyan színházi és múzeumi narrátorképzésen vett részt Rosalyn Chalmers, a londoni székhelyű VocalEyes vezető trénerének és tanácsadójának vezetésével, amely a különböző színházi előadások és képzőművészeti kiállítások akadálymentesítését tűzte ki céljául vakok és gyengénlátók számára.

A narrációs program keretein belül a látássérült nézők egy előnarrációs CD segítségével ismerkedhetnek meg az előadás vizuális elemeivel; a díszlet, a jelmezek, a koreográfiák és az egyes karakterek leírása mellett teljes képet kapnak az előadás történetéről, rendezői koncepciójáról, zenei világáról, történeti hátteréről.

Ezt követően az előadás előtt egy interaktív kulisszajáráson vehetnek részt, amelyben felfedezhetik a színház épületét, a játékteret, a színpadon kézbe vehetik, megérinthetik a díszletelemeket, kellékeket, jelmezeket, találkozhatnak a művészekkel. Az előadás alatt speciális fülhallgatókon keresztül hallgathatják a narrátort, aki olyan többletinformációkkal látja el őket, amelyek segítik a produkció befogadását.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BEOL