Napsugár Anna siketen a Jeltánccal és dalaival gyógyítHír | 2015.01.31.

A fiatal mozgássérült és hallássérült művésznő, Napsugár Anna a kezeivel, testmozgásával teszi „hallhatóvá-láthatóvá" a zene hangjait, szövegét, ritmusát - nemcsak hallássérült emberek számára.

A jeltánc az, mikor a könnyűzenei világot a modern kontakt és művészi táncelemekkel, pantomim elemekkel és jelnyelvi szavak kiegészítésével hangképekké és fényképekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. Majd egy munkahelyi baleset után egy évig kerekesszékbe kényszerült, azonban édesanyja s az orvosok segítségével, erős akarattal talpra állt. Ez a megpróbáltatás megerősítette benne a hitet önmagában és embertársaiban. Anna verseit megzenésítette Kaszás Péter - Máté Péter egykori zeneszerzője - lemeze szponzorra vár.

A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié." A 2005. március 2-án Magyarországon új művészeti, gyógyterápiás sport–táncág született, a zenei jeltáncművészet, melynek első képviselője, hivatalosan szakvizsgával és működési engedéllyel rendelkező jeltáncművésze Napsugár Anna. 2009-ben rekreációs gyógyterápiás sportágként is regisztrálták.

Terápiás erő

Lakóotthonok munkatársa tapasztalata szerint, ahol Anna oktat, a jeltánc több szempontból is jó hatással van a lakóikra. A zenének önmagában komoly szerepe van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában, azonban nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a próbákon a társakkal töltött idő közösség- és személyiségformáló ereje pozitív hatást gyakorol a résztvevőkre. Megtanulnak együttműködni, tapasztalják, hogy a közös siker érdekében egyrészt egyéni erőfeszítésre, másrészt arra van szükség, hogy segítsék társukat. Toleránsabbakká, megértőbbekké válnak egymással szemben. A jó hangulatú együttlétek megnyugtató ereje javítja a szereplők kedélyállapotát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BLIKK.HU