Parlamenti bizottság napirendjén a megváltozott munkaképességűek támogatásának ellenőrzéséről készült ÁSZ jelentésHír | 2013.03.08.

Az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága 2013. március 4-én megtárgyalta a megváltozott munkaképességűek támogatásának ellenőrzéséről készült ÁSZ-jelentést. Az ellenőrzés megállapításairól Holman Magdolna felügyeleti vezető tájékoztatta a bizottság tagjait.

Az Állami Számvevőszék 2012. december 18-án hozta nyilvánosságra a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása költségvetési támogatási rendszerének és a támogatások hasznosulásának ellenőrzéséről szóló jelentést.

A bizottsági ülésen Holman Magdolna felügyeleti vezető ismertette az ellenőrzés célját és a jelentésben foglalt főbb megállapításokat. Ennek során elmondta, hogy 2007-2011 között a megváltozott munkaképességűek támogatására 202 milliárd Ft-ot használtak fel. A költségvetési támogatások felhasználásához azonban sem jogszabályokban, sem támogatási szerződésekben nem határoztak meg mérhető követelményeket, eredményességi és hatékonysági kritériumokat. A támogatási rendszer nem biztosította a megváltozott munkaképességű munkavállalók növekvő részvételét a foglalkoztatásban, a munkaerőpiacra történő visszavezetésben, valamint nem járult hozzá a források hatékony, eredményes felhasználásához. Az Állami Számvevőszék által készített kimutatás szerint a költségkompenzációs és rehabilitációs költségtámogatások esetében az 1,9 milliárd Ft jogosulatlanul igénybe vett támogatásból a helyszíni ellenőrzés lezárásáig csupán 30 millió Ft-ot fizettek vissza.

A megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak létszáma 2007-ről 2011-re mintegy 26 %-kal csökkent.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az elkészült jelentésben az ÁSZ javaslatot fogalmazott meg emberi erőforrás miniszterének az ellenőrzés szempontrendszerének bővítésére, a jogosulatlanul igénybe vett támogatások nyilvántartásának és visszafizetésének zárt rendszerben történő szabályozására. Javaslatot fogalmazott meg továbbá az ellenőrzött időszakhoz kapcsolódó hiányosságok felelősségének saját hatáskörben történő kivizsgálására.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ÁSZ HÍRPORTÁL