Nagyobb felkészülési támogatást szeretne a Magyar Paralimpiai BizottságHír | 2012.09.26.

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának hivatalos közleménye szerint a dobogós és pontszerző paralimpikonok és felkészítőik összesen 650 millió forintot kapnak a központi költségvetés általános tartalékából. A 34 tagú magyar csapat összesen 2 arany, 6 ezüst, és 6 bronzérmet hozott haza. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a jutalmakkal elégedett, azonban a paralimpiai csapat felkészülésére nagyobb támogatást szeretnének kapni a jövőben.

A londoni paralimpia összesített éremtáblán a 165 nemzet közül a 38. helyet foglalta el Magyarország. Ezzel az eredménnyel a magyar parasport negyedik legeredményesebb olimpiáját zárta a csapat. A paralimpikonok az aranyéremért 23, az ezüstért 18, a bronzért pedig 14 millió forint jutalomban részesülnek. A negyedik helyezést elért versenyzőket 12, az ötödikeket 8, a hatodikakat 6, a hetedikeket 4, a nyolcadik helyen végzetteket 2 millió forinttal díjazza az állam.

Ehhez képest a 157 sportolót számláló olimpiai csapat 8 aranyérmet, 4 ezüstöt, és 5 bronzot zsebelt be a július-augusztusi játékokon, a pénzdíjak pedig a következőképpen alakultak: a dobogósok 35, 25, illetve 20 millió forintot kaptak, míg a 4.-8. helyért 15, 10, 8, 4 és 2 millió forint járt.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a szeptember 17-ei sajtótájékoztatón elmondta, hogy a paralimpiai helyezésekért járó pénzdíjakról a kormány döntött. Azt is megemlítette, hogy a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpikonokkal megegyező pénzjutalomban részesültek a paralimpia magyar élsportolói, viszont a felkészülésre nem jutott elegendő anyagi forrás. Az elnök hangsúlyozta, hogy a paralimpiai csapat felkészülésére nagyobb támogatást szeretnének kapni. A Gerevich-ösztöndíj összegének el kellene érnie az olimpikonoknak járó összeg felét, hiszen ez nyolc éve változatlan: átlagosan 27 ezer forintot jelent egy sportolónak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG