Művészet és betegség, művészet és gyógyulásHír | 2015.05.15.

Perspektívák – Művészet, Májbetegségek és Én címmel nyílt hepatitisz C vírusfertőzésben szenvedők vagy már gyógyult exbetegek élményeit bemutató kiállítás, egy másik kezdeményezés pedig kérdőívek segítségével mérte fel, hogyan változtatta meg a kór az érintettek életét.

A “Perspectives - ArtLiver Diseases and Me”című kiállítás egy egyedülálló kezdeményezés eredménye, aminek keretében a világ 25 országában HCV-fertőzésben szenvedő betegeket és művészeket hoztak össze, akik együttes erőfeszítéssel festményeken, szobrokban, installációkban, videókban, fotókon és táncprodukciókban jelenítették meg a betegek élményeit. A művészeti alkotások bemutatják, ezáltal segítenek másoknak is megérteni, hogy mit jelent HCV-fertőzöttnek lenni.

A betegség jelentette teher másokkal történő megismertetését szolgáló projekt az AbbVie gyógyszergyár kezdeményezésére, a spanyolországi Valencia Művészeti Egyetemének koordinálásával, valamint a Májbetegek Európai Szervezete (European Liver Patients Association/ELPA) és a Hepatitisz Világszövetség (World Hepatitis Alliance/WHA) támogatásával indult, a kész műveket, amelyek az Európai Májtársaság tulajdonába kerültek, a társaság idén április végén Bécsben tartott 50. nemzetközi konferenciáján mutatták be először. A kiállítást az ELPA elnöke, Tatjana Reic nyitotta meg.

Mind a 125 művészeti alkotás úgy jött létre, hogy a művészek és a betegek mély beszélgetések során tárták fel, milyen érzés HCV-fertőzöttként élni, és a betegség hogyan befolyásolja a mindennapokat. A kiállításon az alkotások mellett a művészek összefoglaló szövegei is olvashatók voltak, amelyekben leírták, melyek voltak számukra a beszélgetések leginspirálóbb mozzanatai, illetve ezeket hogyan fordították át az adott műbe – mindez a művészi alkotás folyamatába is egyedülálló betekintést enged.

Az ír Ronan O'Reilly például „Az ösvény” című festménye keletkezésével kapcsolatban kifejtette, hogy a vele beszélgető beteg legjellemzőbb sajátsága az volt, hogy mindig megpróbálta megőrizni a pozitív hozzáállást, és a lehető legkevésbé hagyni, hogy a betegség befolyásolja az életét, ezért a művész igyekezett a reményt és az optimizmust ábrázolni, valamint a világosság/Nap és a sötétség/Hold küzdelmét, azonban a kép legfontosabb szimbóluma a lótuszvirág, ami a mocsárból kinőve is ragyogóan tiszta marad, ezáltal a betegség legyőzésére utal.

Vaida Varnageine „Belső tájképed” című képe kapcsán kiderült, hogy a festményt ihlető beteg élete teljesen felborult, amikor HCV-fertőzést diagnosztizáltak nála, majd világképe gyökeresen átalakult, leszokott az intravénás kábítószerfogyasztásról, és életét arra szentelte, hogy segítsen másokon.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEDICALONLINE