Mutáns gén gyorsíthatja az AlzheimertTanulmány | 2013.10.23.

Az átlaghoz képest három évvel hamarabb kialakulhat amerikai kutatók szerint az Alzheimer-kór azoknál, akik hordozói egy, a betegséggel összefüggésbe hozott és a világ népességének egy százalékát érintő génmutációnak, esetükben ugyanis sokkal gyorsabb az agysejtek sorvadása.

A Dél-kaliforniai Egyetem Paul Thompson neurológus és pszichiáter vezette kutatói az agyszövetek soha nem látott ütemű elhalását tapasztalták a TREM2 gén mutációjának hordozóinál - derült ki a New England Journal of Medicine című tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közölt tanulmányból.

Az egészséges emberek évente átlagosan egy százalékát veszítik el agyállományuknak, de ezt részben pótolja a neuronok mentális stimulációból eredő megújulása - mutatott rá Paul Thompson. Az Alzheimer-kór tünetei akkor kezdenek mutatkozni, miután az agyszövetek hozzávetőleg 10 százaléka már elsorvadt.

Az ő kutatásuk volt az első, amelynek során agyszkennert használtak e génmutáció hatásainak feltérképezésére. Eredményeik megdöbbentők voltak. Kiderült, a TREM2 gén egy éve felfedezett mutációja elképesztően gyors ütemben gyorsítja fel az agyszövetek pusztulását. A hordozók évente idegsejtjeik 3 százalékát veszítik el.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX