A Közszolgálati Kódex támogatja a hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozó műsorok létrejöttét Hír | 2011.07.11.

A közszolgálati médiaszolgáltatás elveit összefoglaló Közszolgálati Kódex a 2011. június 29-i átadását követően életbe lépett. A dokumentum csaknem száz konzultáció és több mint ezerötszáz írásbeli észrevétel figyelembevételével készült el, így többek közt a fogyatékossági csoportok hozzáférhetősége és médiában való megjelenése is szerepet kapott a Kódexben.

A Közszolgálati Kódex ünnepélyes átadásán tartott beszédében Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke hangsúlyozta: hisz a közmédiumok közösségösszetartó erejében és abban, hogy a XXI. században a legfontosabb közösségi agóra lehet a média.

Szóba került, hogy a társadalmi megrendelést tükrözendő a Médiatanács egy sor beszélgetést  szervezett. Szalai Annamária elmondta, ennek során többek között az egyházak, a köztestületek, a sport, a kulturális vagy a könnyűzenei élet képviselői és a legszélesebb körű civil élet fogalmazta meg véleményét a dokumentumról. Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a dokumentum a csaknem száz konzultáció és több mint ezerötszáz írásbeli észrevétel figyelembevételével „hatalmas gesztust tett a társadalom felé".

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is megtette javaslatait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatudományi Intézet felé arról, hogy minek és hogyan kellene bekerülnie a kódexbe. A szövetség szerint a fogyatékos személyek és a média kapcsolatát erősítő stratégiáknak és szabályozásnak főként két területre kell koncentrálnia. Egyrészt garantálni kell valamennyi fogyatékossági csoport számára a hozzáférhetőséget, másrészt a társadalmi integráció érdekében biztosítani kell a fogyatékossággal élő személyek ideális megjelenítését a különböző tömegtájékoztatási eszközök segítségével – jelenleg ugyanis nem megfelelően és igen ritkán jelennek meg a fogyatékos emberek a magyarországi médiában.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG