Munkavállalásra biztatták a nőket a fogyatékos édesanyák napjánHír | Esemény | 2014.05.05.

A társadalmi véleményekkel ellentétben a fogyatékkal élő nők is lehetnek jó anyák még akkor is, ha esetleg segítséget igényelnek- hívták fel a figyelmet a fővárosban megrendezett "Fogyatékos édesanyák napján". Ezen a negatív szemléleten szeretne változtatni a Mozgáskorlátozottak Budapesti Egyesülete. A rendezvényen kiemelték: a különböző fogyatékossággal élő nőknek is joguk van édesanyává válni, és ezáltal teljes életet élni.

Vakvezető kutyával és kerekesszékkel is érkeztek családok a fogyatékos édesanyák napjára. Turi Bendegúz szülei mindketten mozgáskorlátozottak. Azt mondja, náluk minden ugyanolyan, mint egy átlagos családban. Segítenie is csak akkor kell, ha esetleg magasról szeretnének levenni valamit.

Szülei évekig vágytak babára, de időbe telt mire vállalni merték.

„Elmentem orvoshoz, hogy szeretnék gyermeket vállalni, hogy nem örökölhető-e, hogy mégis merjek- e gyereket vállalni, és akkor azt mondta nekem a főorvos úr, hogy a szerzett betegségek soha nem örökölhetőek” - mondta Lisztes Ibolya, a fiú édesanyja.

A mozgássérültek egyesülete is a gyermekvállalásra biztatja a nőket. Egy filmet is készítettek, amiben látás- és mozgássérült nők mesélnek az anyaság örömeiről. A szervezet szeretné legyőzni azt elterjedt előítéletet, ami szerint a fogyatékossággal élők nem lehetnek jó anyák.

Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke úgy fogalmazott: a társadalom azt gondolja, hogy a fogyatékossággal élő anya nem lehet jó anya, hiszen nem tudja ellátni azt a feladatát az az anya, aki a mindennapi munkában segítséget igényel. Úgy tekintik, hogy a fogyatékossággal élő anya akár a saját gyerekét is megfosztja attól, hogy normális életet éljen – hangsúlyozta az elnök.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU