Munkavállalás megváltozott munkaképességgelTanulmány | 2011.06.15.

Elöljáróban le kell szögezni: munkavállalás esetén automatikus ellátás megvonásról, arról való azonnali lemondási kötelezettségről, megváltozott munkaképesség miatt megállapított ellátás esetén, nem rendelkezik egyik jogszabály sem. A munkaadót sem kötelezi jogszabály a megváltozott munkaképességű munkavállaló ellátása melletti kereset összegének figyelésére.

A rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, egészségkárosodott személyek szociális járadékai (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász egészségkárosodási járadék) folyósítása melletti kereső tevékenység szabályai 2008. és 2011. között továbbra is eltérnek egymástól, attól függően, hogy az egészségkárosodásra tekintettel mikor került megállapításra a járadék ellátás. Figyelem! 2008. január 1-je óta sem a rövidebb munkaidő, sem a vállalkozói kivét, sem más jogviszonyból származó jövedelem nem vonható ki a kereset köréből: a korlátozás minden, nyugdíjjárulék fizetés alapjául szolgáló Magyarországon szerzett bevételre kiterjed. 2009. augusztus 31-ét követően ezen túl a megállapított ellátások, illetve megszerzett jövedelmek számítása során, külföldön szerzett jövedelmek is beszámítandóak, azaz a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó személy esetén EGT-államban, és a szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó személy esetén - ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik - a szerződő államban végzett keresőtevékenységet és ott szerzett keresetet, jövedelmet is - az igénylő nyilatkozata, illetve az ügyben hatáskörrel rendelkező külföldi szerv adatszolgáltatása alapján - figyelembe kell venni.

A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok közül a kereset korlátozása csak az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött III. csoportos rokkantakra terjed ki. A rehabilitációs járadék ellátás folyósítása melletti kereseti korlát 2011. január 1-től megváltozott, az ezt követően megszerzett jövedelmekre ettől kezdve megegyezik a rokkantsági, balesti rokkantsági nyugdíj melletti kereset  szabályaival. Az egészségkárosodottak szociális járadékaiban részesülők közül a 2007. december 31-én hatályos rendelkezések szerint megállapított járadékok esetén a korábbi kereseti szabályok érvényesek 2012. január 1-ét megelőzően.

Tovább a cikkre 

Forrás: FOGYATÉKKALÉLEK.FREEBLOG.HU