Munkalehetőséget mindenkinek - konferenciaEsemény | 2012.01.24.

Nemzetközi Konferencia a fogyatékossággal élők nyílt munkaerő piaci foglalkoztatásának elősegítése érdekében
Debrecen, Magyarország, 2012. február 16-18.

A Nemzetközi SOFT Szövetség (ISF) - együttműködve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrummal és a SOFT Tulip Alapítvánnyal - nemzetközi konferenciát szervez a fogyatékossággal élők munkahelyi és társadalmi beilleszkedésének elősegítése érdekében.
Ez a konferencia az ISF 8. közgyűlése (ISA) keretében kerül megrendezésre. Az ISF egy ernyőszervezet, amelyben holland, finn, magyar, moldáv, román és ukrán civilszervezetek dolgoznak együtt a fogyatékossággal élők érdekében, függetlenül fogyatékosság típustól, kortól, nemtől, vallástól vagy etnikai hovatartozástól. A SOFT Tulip az ISF tagszervezete. Az előző ISA konferenciákat Magyarországon, a Moldáv Köztársaságban, Romániában és Ukrajnában tartották.

Célok

Annak érdekében, hogy megerősödve kerüljön ki a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságból, az Európai Unió hosszú távú stratégiát alkotott a fenntartható jövő és inkluzív növekedés megvalósításához. Ez utóbbi azt jelenti, képessé kell tenni az embereket a magas szintű foglalkoztatás és szakképzések létrehozására, a szegénység elleni küzdelemre és a munkaerőpiacok modernizálására, a képzési és a szociális védelmi rendszerek kialakítására, segítve ezzel a változások előkészítését és kezelését, illetve az összetartóbb társadalom kialakítását. Tehát egy életen át mindenki számára biztosítani kell a lehetőségekhez való hozzáférést. Európának szüksége van arra, hogy teljes mértékben kihasználja a munkaerő potenciált, hogy szembenézhessen az idősödő népesség és a növekvő globális verseny miatt keletkező kihívásokkal. Ennek tükrében az Európai Bizottság (EB) azon dolgozik, hogy olyan programokat hozzon létre és valósítson meg, amelyek támogatják a társadalmi megújulást a leginkább veszélyeztetettek számára, különösen azáltal, hogy újszerű oktatási, képzési és foglalkoztatási lehetőségeket biztosítanak, és küzdenek a hátrányos megkülönböztetés ellen, többek között a fogyatékos emberek érdekében. Az EB úgy véli, a stratégia megvalósításához szükséges egy partnerségi kapcsolat, amit ki kell terjeszteni a szociális partnerekre és az érdekeltekre, illetve a civil társadalomra, hogy mindenki be legyen vonva a jövőkép realizálásába.

A 8. ISA célja továbbá, hogy elősegítse az újszerű oktatási és képzési programokat és azok végrehajtását, együttműködve a konferencia résztvevőivel, nemzetközi szinten mozgósítva a szakértőket.

Előzmények

Az ISF egy holland-magyar-román projekt sikeres befejezése után jött létre, amely az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. 2001-ben Magyarországon, Hollandiában, Romániában és Ukrajnában működő 28 civilszervezet kiadott egy szándéknyilatkozatot, hogy létrehozna egy civil szervezetekből álló szövetséget a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatal felnőttek érdekében, illetve velük együtt dolgozó szakemberek számára. Az idők során a célcsoportjai a fogyatékossággal élők lettek, és küldetése a fogyatékossággal élők életminőségének javítása az Egyesült Nemzetek fogyatékossággal élők jogairól szóló egyezményének szellemében. Az ISF a magyar jog szerint működik és nemzetközi az elnöksége. Az ISF 2011-ben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. 2006-ban az ISF egy Képzési Központot (Educational Center) hozott létre, amelynek székhelye a Debreceni Egyetem orvos Egészségtudományi Centruma Orvosi rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszékének épületében van és azzal szoros együttműködésben tevékenykedik.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ