Műlábat kapott az amputált győri kosarasHír | 2013.11.16.

A Győr női kosárcsapata szeptember 7-én szenvedett tragikus balesetet, a csapatbusz Kapuvárnál ütközött egy személyautóval. Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző meghalt, a játékosok közül Kovacsevics Natasa sérülése volt a legsúlyosabb, bal lábát térden alul amputálni kellett.

A 19 éves szerb kosaras nem adja fel, nemrég arról posztolt képet, ahogy a kosárlabdapályán áll, és éppen felemeli a labdát egy hárompontoshoz, most pedig megmutatta a világnak, hogy milyen protézist kapott. „Baby steps" - az első lépések, írta a a tükörben készített önfotóhoz.

A Blikk úgy tudja, Kovacsevics életjáradékot fog kapni, mivel a baleset időpontjában éppen mérkőzésre utazott, tehát munka közben volt, így üzemi balesetet szenvedett. Kovacsevics a legmagasabb, 100 százalékos rokkantsági fokozatba sorolható, emiatt életjáradékot kap a magyar államtól, mert itt volt munkavállaló.

Szerződése májusig köti a Győrhöz, addig táppénzként a fizetésének 90 százalékát kapja, utána akár háromféle segélyre is jogosult lehet.

„A játékos a támogatásokat az orvosi vizsgálati eredményeit bemutatva tudja kérvényezni a hatóságoknál. Az összeg mértéke függ a rokkantsági besorolásától – árulta el dr. Eperjessy István orvos szakértő. – Baleseti járadékot kaphat a társadalombiztosítótól, ez korábbi fizetésének átlaga lehet. Az Államkincstár utalja a fogyatékossági támogatást, ez az öregségi nyugdíj 60-80 százaléka. A rehabilitációs intézetektől a megváltozott munkaképességűek segélye vehető igénybe, ez jelenleg a 2012-es minimálbér 50 százaléka."

Kovacsevics a juttatásokat élete végéig, havonta kaphatja majd meg, sérülésének jellegéből adódóan még az sem feltétel, hogy évente ellenőrizzék a jogosultságát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORT GÉZA