Műanyagzacskóval a hason is lehet teljes életet élniHír | 2014.11.12.

A Crohn-betegség egyre többször kerül az újságok címlapjára: bár ritka, de nagyon látványos, mivel sok betegnek műtéti úton készítenek bélnyílást a hasfalán, akik azután műanyagzacskóba gyűjtik a test hulladékát. A külsőségek miatt sokan ódzkodnak a műtéttől, de a legrosszabb tüneteknél ez a legkönnyebb megoldás - akkor is, ha csak a tünetek enyhíthetőek vele. Magyarországon egyre többen, köztük egyre több gyerek érintett. Rajtuk is segíthet a brit modell és nemrég elhunyt magyar újságírónő, Mittelholcz Dóra nyílt kiállása: legalább nem kell szégyenkezniük.

Nyár közepén szakította be a Facebookot egy 23 éves modell, Bethany Townsend fotója, aki egy napágyon feküdt bikiniben, hasán műtéttel készített vastagbélsipollyal (kolosztómiás, székletgyűjtő zacskóval). A kellékre azért van szüksége, mert Crohn-betegségben szenved.

Fotóját pár nap alatt a híroldalak átvételeinek köszönhetően több mint tízmillióan látták, 200 ezer lájkot kapott a Facebookon, és több tízezren kommentelték. A legtöbben megköszönték neki a kiállást és az inspirációt, sokan pedig a példáját is követték, és hasonló fotókat raktak fel magukról. Az eddig viszonylag ismeretlen betegség világszerte ismert lett.

A kórt Burrill Bernard Crohn gasztroenterológus után nevezték el, aki 1932-ben két másik kollégájával közösen a New York-i Mount Sinai Hospitalban leírt több beteget, akik vékonybél-gyulladásban szenvedtek, amely az egyik leggyakrabban érintett terület a betegségnél.

Talán nem is annyira meglepő, hogy sokan nem hallottak a Crohn-betegségtől, hiszen leginkább titkolózás, félelem, zavar és tudatlanság kíséri. Sokan nem tudnak róla, hogy barátjuk vagy családtagjuk vastagbélsipollyal él. Nem véletlenül: a gyulladás érinti az emésztést, a tápanyagok felszívását és a test feleslegessé vált anyagaitól való megszabadulást. A Crohn-betegség az élet olyan aspektusára irányítja rá a figyelmet – a vécézési szokásokra – amelyeket talán inkább mindenki megtartana magának.

Az, hogy valaki székletgyűjtő zacskón keresztül szabaduljon meg a test hulladékától egy sebészeti úton létrehozott kis nyíláson (úgynevezett sztómán) át, nem olyan dolog, amit bárki szívesen reklámozna. Ráadásul a legtöbb beteget tízen- huszonévesen diagnosztizálják, amikor az emberek jellemzően amúgy sem biztosak még magukban, hát nem csoda, hogy ez a tabu létezik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX