Mozgássérültek paradicsoma lehet PókakeresztúrHír | 2012.10.21.

Romániában elsőként fogyatékkal élő személyek számára gondozást és szociális segítséget nyújtó otthon építését tervezi a marosvásárhelyi székhelyű HIFA Románia Egyesület.

Első lépésként hétfőn délelőtt indították útjára azt a telefonos gyűjtéskampányt, melynek segítségével egy majdani uniós pályázathoz az önrészt szeretnék előteremteni. A 8845-ös számra küldött üzenettel október 15. és november 14. között két euróval lehet támogatni a tizenkét évvel ezelőtt bejegyzett civil szervezet elképzelését. A HIFA, amely a megyeszékhelytől mintegy huszonhárom kilométerre, Pókakeresztúron rendelkezik egy húszhektáros területtel, a tervek szerint öt éven belül építené fel azt a komplexumot, melyben kezdetben mintegy 75 fogyatékkal élő személy lelne új otthonra. A sérültek nem csak színvonalas gondozásban, de munkalehetőségben, valamint szellemi és lelki táplálékban is részesülnének. A terv megálmodói szerint mindez az itt lakók képességeinek felismeréséhez és az önálló életvitel folytatásához vezet. Valamennyi beutalt külön lakrészben, de családias hangulatban, a természet közelségének kihasználásával élné életét.

Amikor nem lesznek már a szülők…

„Nagyon sok olyan személy létezik, aki teljes társadalmi és lelki, valamint fizikai elszigeteltségben tölti élete jelentős részét, hiszen képtelen a mozgásra. Sok esetben a gondozó segítsége sem elegendő az elszigeteltség megszüntetése érdekében. Sok olyan tagunk van, akinek szülei, gondozói maguk is idős, beteg, gyenge személyek. Ez által meg a sérült jövője is kérdésessé válik” – sorolta a HIFA-park építése melletti érveket Simon Judit Gyöngyi, a szervezet vezetője. Szerinte a beruházás megvalósítása által a sérültek végre az őket megillető, rájuk szabott, nekik megálmodott otthon birtokába juthatnának. A szülők gyakran felteszik maguknak a kérdést: amikor nem leszünk, ki fog beteg gyermekünkre vigyázni? Hasonlóan gondolkoznak az érintettek is. „Most még nincs különösebb gond, mert élnek a szüleim. De mi lesz, majd?... Egy ilyen házban, mint amilyent mi szeretnénk, úgy érzem, sokkal jobban boldogulnék” – állítja Győrfi Júlia.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SZÉKELYHON.RO