Mozgássérült-mopeddel nem lehet buszozniHír | 2014.08.08.

Egy júliusi bírósági ítélet miatt nem kötelező elvinnie a mopeddel utazókat a buszoknak és ez nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét. A bíróság szerint a mopedek nem minősülnek kerekesszéknek, nehezebbek és nagyobbak annál. Az állam viszont szórja a mopedeket, tavaly 1,2 milliárd forintot költöttek ilyen járművekre. Pécsen és Debrecenben már nem is szabad mopeddel buszozni és a BKK is a tiltás mellett van.

Nem engedi fel a pécsi közlekedési vállalat az új alacsony padlós buszokra az elektromos mopeddel utazókat, mert a buszokat nem ilyenekre, hanem hagyományos kerekesszékekre tervezték, írták meg korábban. A PécsMa videójában a Tüke Busz Zrt. marketingese, Gerstné Molnár Tünde egy bírósági ítéletre hivatkozott, amelyben kimondták: nem diszkrimináció, ha az elektromos mopedet nem engedik fel a buszra.

A Tüke Busz Zrt. az Indexnek is a debreceni bírósági ügyet említette. Az ítéletet nem találtuk meg a bíróság nyilvános határozatkeresőjében (ennek oka az lehet, hogy a döntés júliusi és még nem került be az adatbázisba) és a társaság sem küldte el nekik, de a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. honlapján olvasható közlemény összefoglalja az ügy lényegét.

Eszerint egy mopeddel közlekedő ember fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert nem vitte el a busz Debrecenben. Az EBH elmarasztalta a közlekedési társaságot, de a bírósági felülvizsgálatban már a cégnek adtak igazat. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint „a DKV Zrt. nem sértett jogszabályt akkor, amikor az elektromos mopedeket nem szállította el közösségi közlekedési járművein.”

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX