Mozgáskorlátozottak korlátozásaHír | 2012.06.11.

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint csökkenni fog a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, ha a kormány a jelenlegi formájában fogadja el a foglalkoztatásukhoz nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendelettervezetet.

A MEOSZ pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Magyarországon jelenleg rendkívül alacsony, mindössze 10 százalék körüli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, míg az unióban ez átlagosan mintegy 40 százalék. Hozzátették: bár a kormány célja, hogy növelje a foglalkoztatottságot, a támogatások csökkentésével az ellenkező hatást fogja elérni.
Kifejtették: a kormány a május végén közzétett rendelettervezete szerint teljesen átalakítaná a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási rendszerét és a foglalkoztatók akkreditációját. A tervezet jelentősen csökkenti a rehabilitációs célú foglalkoztatási támogatások mértékét.     A közleményben úgy fogalmaznak: a javaslat a megváltozott munkaképességű emberek szegénységben tartását támogatja, és kifejezetten hátrányos a magasabb képzettségűekre nézve, mert a minimálbéren történő napi hat órás foglalkoztatásra ösztönöz, és a diplomás dolgozók után is ugyanannyi bértámogatás jár, mint a segédmunkások után.     A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy legalább a cégek által befizetett rehabilitációs hozzájárulást költse teljes egészében a megváltozott munkaképességű emberekre, ugyanis csökkenő rehabilitációs források mellett nem lehet javuló foglalkoztatási szintet elérni.
Civil szervezetek és magánszemélyek, valamint a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására a Fidesz Lendvay utcai székháza elé szerveztek tüntetést a rokkantak és az elesett emberek jogaiért május 25-én. A tüntetésen elhangzott: a rokkantak ellátására szánt keretet erősen csökkentette az állam, s a felszólalók a tavaly év végi rokkantellátási törvény visszavonását, illetve az új komplex minősítési rendszer felülvizsgálását szeretnék elérni.

Tovább az eredeti cikkre

F orrás: zipp.hu