Mozgáskorlátozott modellek léptek kifutóra az esélyegyenlőség jegyébenEsemény | 2011.11.16.

Az egykori és mai sztármanökenek mellett mozgáskorlátozott és kerekesszékes modellek mutatták be neves hazai tervezők kollekcióit egy csütörtök esti divatbemutatón, amelyet az esélyegyenlőség jegyében szerveztek.

"A divat olyan szerves része a mindennapi életünknek, amelynek a nyelvén könnyedén elmondhatjuk, hogy a mozgáskorlátozott emberek nem elsősorban segítséget, hanem elfogadást várnak a társadalomtól" - mondta el a Divattal az esélyegyenlőségért elnevezésű bemutató sajtótájékoztatón Jaksity Kata, a rendezvény megálmodója és egyben háziasszonya.

A műsorvezetőt két évvel ezelőtt kérték fel a pécsi Art-Para-Fesztivál szervezői, hogy kerekesszékes modellek részvételével szervezzen divatbemutatót. A rendezvény sikerét akkor némileg beárnyékolta, hogy bár a modellek remekül érezték magukat, a közönség soraiban azonban kizárólag mozgáskorlátozottak ültek.

A budapesti Barabás Villában megrendezett mostani bemutató szervezői ezért kifejezetten azt tűzték ki célul, hogy mind a modellek, mint a közönség tekintetében is "vegyes" társaság gyűljön össze. A mozgássérült gyermekek támogatásával foglalkozó Rózsadomb Lions Club együttműködésével megvalósult rendezvényen önkéntes alapon vállaltak szerepet a fény-, és hangtechnikusok, a sminkesek, a hajszobrászok, a modellek és persze a divattervezők, Katti Zoób, Toth Bori, Léber Barbara, Joó Beatrix és Herczeg Zoltán is.

Mint azt Jaksity Kata elmondta: a tervezők egyelőre a már meglévő kollekciókat hozták magukkal, ám a jövőbeli tervek között szerepel, hogy kifejezetten mozgáskorlátozottaknak tervezett ruhák is helyet kapjanak a kifutón. A bemutatón összesen négy mozgássérült modell vett részt, akik közül hárman már korábban is dolgoztak hasonló rendezvényeken. A megfelelő ruhák kiválasztása mellett az esetükben azt is figyelembe kell venni, hogy mivel lassabban mozognak, a kifutón nem lehetnek benne minden fordulóban, és figyelni kell arra, hogy az utánuk következő modelleket is időben indítsa el az ember, nehogy bárkit is kellemetlenség érjen -  magyarázta a bemutató háziasszonya, aki maga is a kifutóra lépett.

"Azok az emberek, akik meg merik magukat így mutatni, teljes életet élnek. Az amputálás nem gát, hanem egy másik utat nyit meg az ember életében. Egy szép, ápolt kerekesszékes modell is ugyanolyan esztétikai élményt képes nyújtani, mint bármelyik manöken" - hangoztatta Szekeres Pál a NEFMI helyettes államtitkára, aki Pataki Ági mellett a rendezvény egyik védnökeként volt jelen.

A divatbemutató szellemiségéhez igazodva a rendezvény fő támogatója, az Imedeen vállalat egy szépségversenyt is útjára indított, amelyre a 30-as, 40-es és 50-es éveikben járó nők jelentkezését várják. A december 15-ig tartó verseny célja, hogy nemzetközi és hazai szinten is megmutassa: az érett női szépségnek van helye a világban - hangsúlyozta Bíró Gabriella, a vállalat magyarországi ügyvezetője.

A divatbemutató során jótékonysági tombolát is szerveztek, amelynek bevételeit a mozgássérült gyermekek nyári táboroztatására és gyógyító célú lovagoltatására fordítják a szervezők.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MONITOR MAGAZIN