Mozgás Éjszakája a LÁSS-alHír | 2015.07.06.

Egy újabb „spotos örültség”, a hétvégén rendezték meg, a „Mozgás Éjszakáját”, az idei már a második volt. És talán nem is gondolnátok, de húszezres tömegben már egyre több fogyatékossággal élő sportolni vágyó ember volt.

A rendezvény kapcsán Kun Reával a Láttássérültek Szabadidős Sportegyesülete, (LÁSS) új elnökével beszélgetett a sport mindig.

A LÁSS milyen programokkal vett részt a Mozgás Éjszakáján?

Kint volt a showdown azaz vak ping-pong asztalunk, amin az este folyamán több mint ötszázan játszottak. Voltak érzékenyítő játékaink pl tapintható dominó, hangfelismerős játék, illatfelismerés, tapintható kártyajátékok, kinevet a végén, tapintható Rubik-kocka.

Milyen ítélte meg a teljes rendezvényt a hangulat és a szervezetség szempontjából?

Már a tavalyi évben is részt vettünk ezen a rendezvényen, így nem ért meglepetésként, hogy rengeteg ember lesz és fergeteges hangulat. A szervezők nagy része diákmunkások illetve a gyakorlatukat töltő sportszervezők voltak. Ettől függetlenül minden nagyon gördülékenyen folyt, mindenki tudta, mi a dolga és mindezek mellett mindenki nagyon segítőkész volt.

Több fogyatékossággal élő ismerősöm is részt vett a Mozgás Éjszakáján különböző szerveztek, egyesületek égisze alatt. Mi a véleménye arról, hogy ma már az effajta tömegrendezvényeken is egyre többen veszünk részt, mi fogyatékossággal élő emberek?

Szerintem ez egy remek dolog. Régebben csodaszámba ment, ha egy ilyen vagy ehhez hasonló sportrendezvényen megjelent egy fogyatékkal élő ember. Manapság az emberek kezdik természetesnek tekinteni, hogy egy futófesztiválon elfut mellettük egy látássérült vagy egy kerekesszékes.

Szerintem ez segít abban, hogy az emberek ne tekintsenek ránk másként, hiszen az ilyen rendezvényeken láthatják, hogy mi is csinálunk olyan természetes dolgokat, mint a futás és nem otthon ülünk a négy fal között és sajnáljuk magunkat.

Ez azonban felvett még egy kérdést. Mennyire volt akadálymentes a Mozgás Éjszakája a különböző fogyatékossággal élő emberek számára?

Ez egy elég nehéz kérdés. Ha a helyszínt nézem, akkor azt tudom mondani, hogy egy normál hétköznapon egy látássérült számára, aki nem most közlekedi életében először egyedül, teljesen jó a terep, nyilván egy rendezvényen nagy a tömeg, hangos a zene stb. és ezek mind akadályozzák a közlekedést, ugyan így a mozgássérülteknek is nehezebb a közlekedés a tömeg miatt.

Viszont azt gondolom, hogy pl nálunk ez egy cseppet sem okozott problémát, mert annyi önkéntesünk volt, hogy mindenki megtalálta egy adott sportághoz a párját, ahová együtt mentek el, de ez vonatkozik minden más dologra is pl mosdó stb. Mindig talál az ember lelkes segítőket, így nekünk nem okoz problémát egy ilyen vagy ehhez hasonló rendezvényen a részvétel, és ezért nagyon hálásak is vagyunk nekik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORTMINDIG:HU