Mozduljunk ki! Kerekesszékkel is bulizhatszHír | 2016.08.01.

Mozduljunk ki! Kerekesszékkel is bulizhatsz… Magyarországon megközelítőleg 50 000 ember használ kerekesszéket, ezért sokan nem tudják átélni azokat az élményeket, melyeket a társas események nyújthatnak számunkra. Mozduljunk ki! néven új kezdeményezés indult, melynek célja, hogy a kerekesszékkel élők szakmai segítség mellett, biztonságos módon, de önállóan mozdulhassak ki és szórakozhassanak. A projekt első állomása a Sziget Fesztivál lesz.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon körülbelül 5 % a fogyatékossággal élők aránya, akiknek megközelítőleg 50%-a mozgássérült.

A mozgássérültek komplex helyzete nemcsak maguknak az érintettnek, valamint családjuknak, hanem tágabb környezetüknek, végső soron pedig az egész társadalomnak is folyamatos kihívásokat jelentenek. Bár a mozgássérültek szociális beleilleszkedéséről, szabadidős tevékenységéről nem készült átfogó felmérés vagy tanulmány, a területen dolgozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint, a fogyatékossággal, ill. kerekesszékkel élő fiatalok igen elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni, és ha mégis, akkor sem jellemző, hogy nem fogyatékos kortársaikkal tennék azt.

Márpedig a fogyatékossággal élő emberek társadalmi elfogadottságához és befogadásához nélkülözhetetlen az, hogy a mozgássérültek és a nem fogyatékossággal élők találkozzanak, közös élményeket szerezzenek, melyekből merítkezve a későbbiekben közeledhetnek egymáshoz.

Jellegükből adódóan a zenei rendezvények, koncertek, fesztiválok vagy kulturális rendezvények igen ideálisak e találkozókhoz, és sok mozgássérült fiatal vágya, hogy önállóan, a mindennapi környezetéből kiszakadva szórakozhasson, de állapotuk miatt ez szakmai segítség nélkül nem megvalósítható.

A mozgássérültek helyzete ugyanis igen komplex, segítségre lehet szükségük az önellátás különböző területein, mint például kerekesszék használat, kommunikációs helyzetek megoldása, evés-ivás, mosdóhasználat stb. Ezek miatt többségük segítség nélkül önállóan kikapcsolódni, bulizni nem tud.

A most alakult Kalandra fel! Nonprofit Kft. Mozduljunk ki! programjának egyik kiemelt célja, hogy szakmai segítséget nyújtson azon mozgássérült fiataloknak, akik a szabadidős tevékenységeiket, szórakozásukat és estéiket minél önállóbban szeretnék átélni.

A csapat elkötelezett amellett hogy hozzásegítsék a mozgásában akadályozott fiatalokat a szórakozás élményéhez, ráadásul ne szülők, rokonok segítségére hagyatkozva, hanem új ismeretségeket, barátságokat kötve minél önállóbban, de folyamatos asszisztenciával.

A kezdeményezés abból a szempontból közelíti meg a mozgássérültek kérdését, hogy a fogyatékossággal élő embereket nem akadályozottként, hanem aktív társadalmi életet élő fogyasztóként kezeli, minden területen az oktatáson, foglalkoztatáson át egészen a kikapcsolódásig, elkerülve a szükségtelen elkülönülést, vagyis a szegregációt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: CSR Hungary