Mozdulj ki! – a szabadba hívják a mozgássérülteketHír | 2016.08.21.

Rengeteg fizikai és lelki akadály gátolja a mozgássérültek szociális életét és a szórakozási lehetőségeiket. A Mozdulj ki! program ezen akar változtatni. A Kalandra fel! Nonprofit Kft. programjának első eseménye a Szigeten lesz, ahova konduktorok segítségével juthatnak el kerekesszékes fesztiválozók.

Félmillió fogyatékkal élő van Magyarországon, ebből 225 ezer mozgássérült, akik közül 50 ezer kerekesszékes. Nem csak az akadálymentesítés hiányosságaiból származó hátrányok, hanem lelki okok miatt sem igazán járnak ők el szórakozni, de az utcán is nagyon kevés kerekesszékest láthatunk, pedig ez egy óriási arányú kisebbség – mondták a Kalandra fel! Nonprofit Kft. képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Pradigmaváltás 

A lelki nehézségekről a kerekesszékes Csángó Dániel, a program szakmai tanácsadója számolt be. Dani egy autóbalesetben bénult le, és bevallotta, előtte ő sem tekintett egyenjogúként a mozgássérültekre. Azt mondta, a program során az olyan attitűdű emberek felfogásán akarnak változtatni, mint amilyen ő volt korábban. 

Dani elmondta, az a kiszolgáltatottság, amit a balesete utáni rehabilitáció során tapasztalt, mély depresszióba süllyesztette. Teljesen másokra volt utalva és megmondták, mikor kelhet és feküdhet. Nem tudott önálló döntéseket hozni, és úgy gondolta, ez nem is fog változni.

Elmesélte, az rángatta ki ebből az állapotból, hogy elrángatták őt szórakozni és a barátaival találkozni, pedig minden porcikája tiltakozott ellene. Habár sokat segített neki a kimozdulás, úgy érezte, diszkriminálva van a szórakozóhelyeken.

Kerekesszékkel az éjszakába

De hogyan kell ezt a diszkriminációt, mondjuk egy kocsmában elképzelni? Nem a sört kapják drágábban vagy ilyesmi. Egyszerűen máshogy viselkednek velük, például a kiszolgálók a kerekesszékesek helyett a kísérőiket kérdezik meg, hogy mit akarnak fogyasztani. 

Az akadálymentesítés is általában probléma. A program szervezői azonban kiemelték, nem arra akarják rávenni a tulajdonosokat, hogy alakítsák át a szórakozóhelyeket; de legalább az akadálymentesség állapotáról tegyenek fel információt a honlapjukra, hogy a mozgássérültek tisztában legyenek vele, hova tudnak elmenni és hova nem.

Dani elmondta: nem az a cél, hogy minél több részegen őrjöngő mozgássérült legyen a pesti éjszakában, hanem hogy kimozdítsák és – nyilván a maga korlátaival – de önállóságot nyújtsanak a kerekesszékeseknek.

Kölcsönös nyitás

A nonprofit szervezet tervei között van az is, hogy érzékenyítsék a szórakozóhelyeket és megismertessék őket a mozgássérültekkel. Ebben egyébként már van egy partnerük, ahonnan nagyon jó tapasztalatokat szereztek.

A befogadó közegek megteremtésével már meg lehet szólítani a kapcsolódni kívánó fiatal kerekesszékeseket. Kiemelték, a spontán interakciók nagyban megkönnyítik a társadalomba való beilleszkedést és a kölcsönös megismerést. Hozzátették, a rehabilitáció szempontjából is kulcsfontosságú lenne ezeket a célokat elérni. 

A program egyébként arra a gondolatra alapul, hogy ne csak az integráció, vagyis fogadás, hanem az inklúzió, tehát a befogadás jellemezze ezt a kapcsolódást. 

Rollin' on the Island

A Mozdulj Ki! program első állomása a Sziget. Erről Zsolnay Dóra, a szervezet szakmai vezetője és Teofilaktu Alexandra programkoordinátor beszéltek részletesen. Elmondták, két részről is érintettek: egyrészt szeretnek bulizni, másrészt konduktorok, vagyis fogyatékkal élőkkel foglalkoznak hivatásszerűen. Véletlenül találkoztak Danival és Gellért Szabolccsal is, aki korábban reklámfilmeket készített.

A Szigeten a Pető Intézet már végzett és még tanuló konduktorai fognak a fesztiválra elkísérni kerekesszékeseket. Az asszisztenciát nyújtó konduktorok ingyen mehetnek a fesztiválra. A cél az, hogy a kerekesszékesek ne csak a családtagjaikkal vagy azokkal menjenek szórakozni, akik általában segítik őket. Nem ráerőltetni akarják a bulizást a mozgássérültekre, hanem önállóságot szeretnének nekik adni. 

A kerekesszékesek, akik konduktori asszisztenciával szeretnének a Szigeten fesztiválozni, a program honlapján találnak részletes információt a jelentkezés menetéről.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MANDINER.HU