Most akkor mi van a Pető Intézettel?Hír | 2013.09.12.

Még várják az életmentő 100 milliót. A Pető Intézetről sok hír megjelent a napokban, sajnos még várnak.

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani a Pető Intézetről, melyről kimondható, hogy a világon egyedülálló munkát végez a mozgásfejlesztésben és szakemberképzésben. Az Intézet akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy szinte a csőd szélén állnak.

A sajtóban ezután egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy kap-e külön pénzt a Pető Intézet, vagy nem az EMMI közoktatási államtitkárságától. Egy ideig arról szóltak a hírek, hogy rendkívüli támogatást kapnak, és érkezett is pénz, de ezt korábban is megkapták, valószínűleg ezen felüli összegnek értelmezték a helyettes államtitkár, Sipos Imre szavait az intézmény vezetői is. Utánajártunk, hogy most mégis mennyi pénzt kap az intézmény, és ez mire elég.

Életmentő támogatás

A nehéz anyagi helyzet évek óta fennáll, a korábban többől gazdálkodó intézmény az utóbbi időben azért került szinte a csőd szélére, mert egyre szűkülnek azok a törvény adta keretek, melyek alapján támogatást kapnak. Az államtitkárság köznevelési kiegészítő szerződést kíván aláírni a Pető Intézettel. A közoktatási és felsőoktatási megállapodások révén összesen 417 millió forintot kommunikált az EMMI, melyet egyrészt - 317 millió forintot - mint felsőoktatási intézmény kapnak a felsőoktatási államtitkárságtól, másrészt a gyerekek létszáma alapján fizet nekik a minisztérium további 100 millió forintot.

A Feminának az államtitkárság sajtóreferense elmondta, hogy a Pető Intézet augusztus 24-én kérte a kiegészítő köznevelési szerződés újrakötését, ami 100 millió forintot jelent az Intézetnek. Az államtitkárság minden támogatást megad, amire törvényileg lehetősége van. Ennek a szerződésnek az aláírását várják az Intézetben. Makk Ádám, az Intézet marketingkommunikációs vezetője, szakértő konduktora szerint a körülbelül 100 millió forint nélkül a Pető Intézet már fizetést sem tudna adni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FEMINA