Modellnek álltak az értelmi fogyatékosokHír | 2012.01.01.

Fotóalbumba zárt érzelmeket, vágyakat, hétköznapi pillanatokat tár napvilágra az ÉFOÉSZ által megjelentetett „Portré, majdnem mások" című kiadvány. Különlegessége, hogy mindezt fogyatékos emberek szemszögéből, cseppet sem szánalomkeltés, inkább tudatformálás céljából készítették. 

„Az ő látásmódjukon keresztül bepillantást nyerhetünk a fotózott tíz ember sz­ínes, gazdag, akt­ív mindennapjaiba: ahogyan sportolnak, dolgoznak, alkotnak, utaznak, háztartást vezetnek, kávézóba, koncertre mennek" – foglalta össze a „Portré, majdnem mások" című kiadvány lényegét Balogh Fruzsina, az ÉFOÉSZ sajtóreferense. A november végén megjelentetett fotóalbum célja a sajnálatkeltés nélküli társadalmi tudatformálás. 

A külföldön és hazánkban is egyedülálló kezdeményezéshez tíz szereplőt választottak ki a készítők ismerettségi körükből, annak alapján, hogy ki lenne hajlandó arcát adni az albumhoz. A szituációknál szempont volt, hogy átlagos, mindenki számára ismert tevékenységek legyenek.

A fotózás pozitív élményként maradt meg a résztvevőkben. „Egy sz­ínésznő hölgyet az egyik próba alkalmával is felkerestek a kész­ítők. A próbáról kiintegetve büszkén felkiáltott: "Megjöttek a fotósaim!" Másikuk jó sz­ívvel emlegette, hogy otthonában, a lakóotthonban is vendégül láthatta a fotósokat, és a saját teraszán ült le egyikükkel sakkozni. Meg is verte a fotós kollégát" – mesélt a modellek benyomásairól Balogh.

De nem csak a szereplő személyek miatt különlegesek a csokorba gyűjtött fotók. A képeket ugyanis nem hivatásos fotósok készítették, hanem az ÉFOÉSZ két munkatársa: Dr. Danó Réka és Wagner Péter, akik szintén képviselik a fent említett szemléletet.

A 6400 forintba kerülő, 120 oldalas fekete-fehér album a készlet erejéig várárolható: a befolyt összeget a Hajlék Alapítvány érdi lakóotthonának támogatására fordítják.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG