Mit tehetünk a lejárt gyógyszerekkel?Hír | 2017.01.26.

Némely készítmény több ezer forintba kerül, ám a szavatossági időről sokan megfeledkeznek. A patikák azonban nem veszik vissza a be nem szedett piruláka, ezt ugyanis egy miniszteri rendelet értelmében nem tehetik meg.

Magyarországon az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás átlagos költsége nagyjából 60 ezer forint. A felnőttek közel fele rendszeresen szed valamilyen tablettát, ami az európai országokban tapasztalható átlaghoz képest nagyon magas arány.

A felnőtt emberek mintegy 12 százaléka az elmúlt öt évben használt olyan gyógyszert, amit az orvos másnak írt fel. Az is hibás, aki adja, és az is, aki elfogadja, de az sem érthető, miért írnak fel az orvosok rendszeresen a szükségesnél több gyógyszert.

A sok felírt gyógyszerből arányosan sok is marad meg. A drága tablettákat kidobni ráadásul gyakran olyan érzés, mintha az élelmiszerrel pazarolnánk. Ha valaki takarékos, környezettudatos szellemben él, nehéz elfogadnia, hogy használható, bontatlan, akár kifogástalan termékek a patika kukájában végzik. Így aztán virágzik az interneten a gyógyszereladás, hiába figyelmeztet a hatóság, hogy életveszélyes ilyesmit feketén vásárolni vagy elfogadni.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU