Mit tanultunk az alváskutatóktól 2016-ban? | 2017.01.12.

Azt tudtuk, hogy az óraátállítás utáni napokbantöbb közlekedési baleset történik, mint máskor, de most kiderült: a bíróságon is szigorúbb ítéletek születnek ilyenkor. A bekapcsolt telefon pedig akkor is kialvatlanságot okoz, ha nem jön se hívás, se üzenet. De mire figyeljünk még?


2016 az alváskutatás éve volt, és akadtak helyek, ahol ezt igen komolyan is vették. Az amerikai kormány például dollármilliárdokat áldozott a kutatásra. Tulajdonképpen már ennek is meg kellene győznie minket arról, hogy jókat aludni igenis érdemes.

De mire jutottak a tudósok (agykutatók, neuropszichológusok, kronobiológusok és etológusok) 2016-ban?

1. A koránkelés a génjeinkben van

A 23andMe vállalat, mely genetikai tesztelésekre szakosodott, 90.000 pacsirta típusú (tehát magát korán kelőnek valló) ember genotípusát vizsgálta meg. Összesen 15 DNA mutációt találtak, mely elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az adatok reprezentatív statisztikai tényezőnek számítsanak. Több kutatás is volt már, mely az emberi kronotípus genetikai hátterét kutatta, de egyik sem volt olyan nagyszabású és átfogó, mint a 23andMe-nél végzett elemzések.

2. Dollármilliárdokba kerül a kialvatlanság

A kialvatlanság csak az amerikai gazdaságban 411 milliárd dollárt emészt fel évente. Hogy miért? A kialvatlan dolgozók csökkent teljesítménnyel és magasabb hibaszázalékkal dolgoznak. Egy tanulmány szerint a kialvatlanság évente 1,23 millió munkanapnyi veszteséget okoz a vállalatoknak és a gazdaságnak.

3. Az alvás szó szerint megszépít!

Egy brit kutatás szerint a kialvatlan embereket kevésbé intelligensnek találták. Az alvás ráadásul feszesebbé teszi a bőrt, ráadásul sokkal olcsóbb, mint egy éjszakai krém. A kutatók megállapították, hogy valószínűleg az álmosabb szemek miatt tűnhettek a kialvatlan emberek kevésbé intelligensnek. Aki álmatlanságban szenved vagy keveset alszik, ne essen pánikba! Egy másik kutatás szerint az álmatlan emberek hajlamosak túlbecsülni a fáradtságuk mértékét és azt hiszik, nagyon is meglátszik rajtuk – míg egy külső szemlélő számára mindez kevésbé feltűnő.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU