Mit tanulhatunk az autistáktól?Hír | 2013.11.23.

Az autizmus manapság az egyik legelterjedtebb, komplex agyi rendellenesség, világszerte 20 percenként diagnosztizálnak egy új autistát. Az autizmus oka és gyógymódja ismeretlen és mindenkinél másképp nyilvánul meg. Kihat a szociális fejlődésre és képességekre, a tanulásra és a fizikai képességekre is.

A társadalom szerint az autizmus nem normális állapot.

Az autista emberek különlegessége mégis rengeteg kérdést vet fel. Persze, nyilván nehéz egy autista gyereket felnevelni vagy egy autista testvérének lenni – de mi mindent tanulhatunk ezektől a tőlünk különböző emberektől, akik egészen rendkívüli módon látják a világot, maguk körül a világot és magukat a világban? Miért taszítjuk ki és miért vagyunk hajlamosak félreérteni őket?

Faith Jegede a TED videójában ezekről és még sok minden másról beszél. Faith két öccse ugyanis autista. És bár nővérük néha nehéznek érezte, hogy ilyen testvérei vannak, mégis úgy gondolja, nem cserélné el a testvéreitől kapott-tanult dolgokat a normalitással.

Mert Faith szerint nem kell normálisnak lenni – lehetünk helyette rendkívüliek! Mindannyiunkban ott van a tehetség – akkor is, ha autista valaki -, és a normalitásra való törekvés e tekintetben pont az ebben rejlő lehetőségek feláldozását jelentené. Mert ha megpróbálunk olyanok lenni, mint mások, akkor feláldozzuk a fejlődésre, a változásra és a nagyszerűségre – a különlegességre való lehetőségünket.

Tovább az eredeti cikkre és a videóra

Forrás: REHABPORTAL