Miről szól a Down-szindróma világnapja – és mit jelent az értelmi fogyatékos?Hír | 2016.03.21.

Van, aki megmondja, milyen formában esne jól neki a Down Világnapi szolidaritás. Megmondom én is.

Nincs olyan megmozdulás, akció, videó vagy nyilatkozat, ami mindenkinek tetszene, nem kivétel a Down-szindróma világnapja köré szerveződő aktivitás sem. Vannak helyek, ahol a szimpatizánsok kék-sárgába öltöznek, még gyakrabban színes, felemás zoknikat húznak a Down-szindróma világnapján.

De olvastam egy szülő kérését, hogy az ő családjukért lécci ne tegyenek semmi efféle üres, instagramosítható gesztust. Hanem

• barátkozzanak fogyatékossággal élő felnőttekkel,

• álljanak ki a saját gyerekeik iskolájában az inklúzió mellett,

• ne használjanak bántó kifejezéseket,

• tájékozódjanak a fogyatékosság társadalmi modelljével kapcsolatban

• és a mindennapokban kerüljék a képességsovinizmust – vagyis azt, hogy a fogyatékossággal élőkkel úgy bánnak és úgy beszélnek róluk, mintha kevesebbet érnének, és mintha az ember értékét az határozná meg, hogy egy képzelt teljesítménynormához képest mit produkál mondjuk egy IQ teszten (de ha mozgássérült, akkor a futópályán).

 

Bár én azt gondolom, hogy a színes zokni nem zárja ki azt, hogy fogyatékossággal élő barátunk legyen, és a külső jelek nem feltétlenül csak pótlékai a valódi, gyakorlati fellépésnek, hanem kiegészítői is lehetnek, azért ez a lista mégiscsak nagyon fontos elemeket tartalmaz. És benne van az én egyik vesszőparipám is. Igen, a nyelvi.

Angolban ez viszonylag jól leírható azzal, hogy ne használd a “retard”, “moron” és hasonló sértő szavakat, hanem beszélj tisztelettel. Magyarul viszont nem az a jellemző probléma, hogy a fogyatékosokat lehülyézik (bár nyilván ilyen is van), hanem hogy a hülyéket lefogyatékosozzák. Az utca hétköznapi emberétől kezdve a kreatív nyelvhasználatukból élőkig a legszélesebb rétegek érzik úgy, hogy teljesen rendben van, sőt kifejezetten poénos dolog értelmi fogyatékosnak nevezni azt, aki rosszindulatú, dilettáns, korrupt, más véleményen van (!), csúnya, szokatlanul viselkedik, udvariatlan, önző, szétszórt, szűk látókörű, harácsoló, visszataszító, érzéketlen, embertelen, durva, felelőtlen, figyelmetlen, kulturálatlan, gonosz, gusztustalan, alattomos, vállalhatatlan, szubhumán, hebehurgya, becstelen, szívtelen, hatalmaskodó, arrogáns, merev, földhözragadt, közönséges, agresszív, faragatlan, galád, szemét, hülye. Helyénvaló az alacsony IQ-t a tisztességtelenséggel, aljassággal, kapkodással, hozzánemértéssel, primitívséggel, arroganciával, emberhez méltatlansággal azonosítani. Még a “belső körből”, a fogyatékosok védelmében is oké értelmi sérültnek nevezni azt, aki szakmai hozzáértés nélkül, nyilvánosan áll ki egy kirekesztő oktatási gyakorlat mellett.

Teljesen rendben van ugyanazzal a szóval megnevezni azt, akit megvetsz, akit a legrosszabbnak gondolsz, akitől elhatárolod magad, mint amit Szirkának írnak a papírjára az ún. tanulási képességet vizsgáló bizottságban, és aminek őt bárki bármikor nevezheti, “hiszen az!”. Hivatalosan és nem hivatalosan is bárki mondhatja rá, hogy értelmi fogyatékos, értelmi sérült, alacsony intellektusú, bemondhatnak az IQ-jára egy kétjegyű számot, hasonlót, mint amit a hülyékre mondanak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: DOWN BABA