,,Minimális kedvezmény, maximális segítség" - zuglói Neumann SzakközépiskolaHír | 2014.10.22.

Ha most lennék tizenéves, nagyon szeretnék a zuglói Neumann Szakközépbe járni, és nem csak akkor, ha valamilyen testi bajom, fogyatékosságom lenne, hanem egyébként is. Mert az iskola szelleme olyan, hogy egy életre szóló emberi tartást ad. Mert a fogyatékkal élő diákot nem kegyelemből tartják, hanem bátorítják és arra nevelik, igenis küzdjön azért, amit ki tud hozni magából, mint bárki más. Együtt vannak az ép tinik a hátrányból indulókkal, és nagyon is sokat tanulnak egymástól. Amúgy pedig, mint bármelyik más középiskolában, lehet együtt „hülyéskedni” is.

Ennek a szellemnek az életben tartásához pedig egy olyan igazgató kell, mint a számomra meglepően fiatal Fenyvessy Gábor. Az iskoláról, a nevelési elvekről és még sok más dologról beszélgettünk.

- Az iskolát kijelölték erre a feladatra, hogy fogadjon fogyatékos – látás-, hallássérült, mozgáskorlátozott – diákokat, vagy így alakult?

- Kijelölésről nincs szó. De iskolánkban a fogyatékkal élő diákok foglalkoztatásának már két évtizedes hagyománya van. Az iskola egyébként 1988-ban kezdte meg a működését. Az akkori fenntartó, a Fővárosi Tanács egy modern oktatási koncepciót akart bevezetni, létrehozni egy, a számítógépes oktatásra specializálódott középiskolát.

Ez ekkor még teljesen új dolog volt, mi voltunk az elsők. Fontos volt az is, hogy itt Zuglóban nagy hagyományú gyógypedagógiai intézetek működtek már akkor is, akikkel jó együttműködés alakult ki. Épp ezért az első fogyatékkal élő diákunk is egy Zuglóban tanuló vak diák volt, akit a Vakok Intézetéből ajánlottak nekünk, meg természetesen neki is minket. Érdekelte a számítástechnika, így kezdett hozzánk járni 1991-ben. Aztán az igények mentén folytatódott a sajátos nevelési igényű diákokkal való foglalkozásunk. A másik híres zuglói iskolából, a Mozgásjavító Intézetből is fogadtuk azután gyerekeket. Később bővült a kör a siketekkel és nagyothallókkal. (Alapító okiratunk szerint ép értelmű, ép intellektusú, testi vagy érzékszervi fogyatékkal élő, illetve tanulási zavarral rendelkező fiatalokat fogadhatunk be.)

Egyértelművé vált számunkra, hogy a számítástechnika az a terület, ahol ezek a fiatalok az itt szerzett tudásukat könnyebben tudják a korlátozott lehetőségekkel egyeztetni, ha majd munkát keresnek. Ez a tapasztalat is megerősített minket abban, hogy mind emberileg, mind pedagógiailag jó úton járunk. Az akkori, alapító igazgatónk, Gergely András igazgató úr kezdte ezt befogadó szemléletet megvalósítani. Én 2005-től követtem őt a vezetői poszton.

Amikor a törvényi szabályozás szintjéig is eljutott, hogy vannak sajátos nevelésű igényű diákok, akikkel foglalkozni kell, nálunk ez már rég működő gyakorlat volt, már érettségiztek is az ilyen diákjaink.

Forrás: REHAB BLOG