Mindent látó szemüveg fogja segíteni a vakokatHír | 2015.11.10.

London — A brit találmány egészen különleges módon „lát”, és ezáltal könnyíti meg a vakok és gyengén látók életét.

A londoni Vision Technologies által fejlesztett, GiveVision névre hallgató szemüveg a beépített kamera segítségével 180 fokos látószögben érzékel mindent, ami a viselője körül történik, és egy szoftverre csatlakozva egy fülhallgatón át tájékoztatja őt a látnivalókról. Arcfelismerő programja képessé teszi, hogy az előtte megjelenő személyeket név szerint azonosítsa, sőt a személyre szabott adatbázis alapján azt is meg tudja mondani, mikor és hol találkozott viselője utoljára az illetővel. Beépített GPS-rendszere alapján folyamatosan tájékoztatja a gyengén látót arról, hogy merre jár, figyelmezteti az akadályokra, elkalauzolja a bolt bejáratához, megkeresi neki a kívánt terméket, de felismeri a buszmegállókat, sőt felszállás után azt is megmondja, hol talál szabad ülőhelyet.

A Vision Technologies az ihletet feltehetően a Star Trek sorozat egyik szereplőjétől, Geordi La Forge parancsnoktól kapta, aki vakként egy hasonló szerkezet segítségével tájékozódik a távoli jövőben. A nyolcvanas években futó széria idején az ilyen szerkezetek még valóban utópisztikusak voltak, de mára egy egyszerű programozással elérhetők azok számára, akik leginkább rászorulnak. A GiveVision szöveget is olvas a viselője helyett, elég rámutatni a kért szakaszra, a szemüveg máris beolvassa, és hanggenerátorával szavakká formálja a szöveget. Gyengébben látók számára pedig igény szerint kinagyítja az olvasott részt, így azok is nagy hasznát vehetik a szemüvegnek, akiknek van maradvány látásuk.

A GiveVisiont még tesztelik, de a termék jövőre már kereskedelmi forgalomba kerül Angliában. Amúgy mobiltelefonon keresztül kapcsolódik az adatbázishoz, és havi 5–8000 forintnak megfelelő összegért lehet majd előfizetni rá.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BLIKK