Mindenkinek becsengettek a Down Egyesület általHír | 2012.08.30.

Tanévkezdő civil szafarival indult útjára a nemzetközi szinten már 3 éve működő „Mindenkinek becsengettek!” program, amely mellé olyan nevek álltak az évek során, mint Pokorni Zoltán, Alföldi Róbert, Till Attila, Schell Judit, Szinetár Dóra, Jaksity Kata, Erdei Zsolt vagy Zséda.

A Down Egyesület által szervezett “Mindenkinek becsengettek!” tanévkezdő tábor során a Nyíregyházi Állatparkban ukrán és magyar fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok találkozhattak. A tapasztalat az, hogy hazánkban hasonló a helyzet, mint Ukrajnában, így sok fogyatékos gyermeket nevelő szülő a nyugat-európai kivándorlásban látja gyermeke oktatási problémáinak megoldását.

Magyarországon többségi gyerekek és családjaik számára is bizonytalan a tanévkezdés, ellentmondó intézkedések tömkelege teszi az oktatási struktúrát bizonytalanná, a fogyatékkal élő gyerekek oktatáshoz jutása pedig szinte kilátástalan hazánkban. A szegregált (speciális) intézmények sokszor nem tudják ellátni az alapvető feladataikat, az integrált oktatási intézmények férőhelye pedig limitált.

– A fogyatékkal élő gyereket nevelő szülők szeretnék, hogy gyermekük minél magasabb szintű fejlesztésben részesüljön, ám a magyar oktatási struktúra és a társadalmi attitűd sokszor akadályokat gördít eléjük abban, hogy az általuk megfogalmazott célokat elérjék. Van azonban köztük egy olyan értelmiségi réteg, ahol a szülők idegen nyelveket beszélnek, így akár választhatnak, hogy mely nyugat-európai országba vándorolnak ki, ahol egy fogyatékos gyereket tárt karokkal fogadnak az oktatási intézményekben, ahol teljes mértékben megvalósul az inklúzió – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZON