Mindenkinek becsengettekHír | 2013.08.29.

A tanévkezdést szeretné megkönnyíteni a Down Egyesület a Nyír Plázában szervezett kétnapos rendezvényével. A "Mindenkinek becsengettek!" program keretein belül az érdeklődők előadásokat hallhatnak a korai fejlesztés lehetőségeiről, valamint a 2013/14-es tanévet érintő jogszabályi változásokról. A szakmai eseményeken kívül készségfejlesztő és kreatív játékok várják a fogyatékkal élő és a többségi társadalom tagjait.

Amíg a gyerekek készségfejlesztő kézműves foglalkozásokon vettek részt, addig szüleik előadásokon szereztek információt a hamarosan kezdődő új tanévvel kapcsolatban. A Down Egyesület minden augusztusban megrendezi a "Mindenkinek becsengettek!" elnevezésű programot, ahol a korai fejlesztésről, az inklúzív nevelésről, a tanulásról és a képességfejlesztésről magyar, román és ukrán szakemberektől kaphatnak tanácsot az egészséges és a fogyatékkal élő gyereket nevelők egyaránt.

Kisary Károly, a Down Egyesület elnöke kifejtette, hogy az információ akár az oktatás, akár az élet bármilyen területén fontos lehet. Az elnök elmondta, hogy az előadók három országból érkeztek, ami azért szerencsés, mert így teljesen új nézőpontból világíthatják meg a gyerekek fejlődésével kapcsolatos problémákat.
A kétnapos rendezvény célja a segítségnyújtáson kívül, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a sérült és valamilyen fogyatékkal élő gyerekek a társadalom teljes jogú tagjai, akiknek nem sajnálatra, hanem segítségre van szükségük.

Kőhegyi Edit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházi Tankerületének igazgatója elmondta: "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az integráció lehetőség szerint minden iskolában megjelenjen. Lényeges, hogy a gyerekek az oktatási intézményekben megfelelő ellátásban részesüljenek, nagyobb hangot kapjanak a fogyatékkal élő gyerekek, az ép társaik pedig megtanulják kezelni azokat az élethelyzeteket, amelyekkel találkoznak."

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ