Minden erejüket mozgósítják a fogyatékos fiataloknak otthont adó passzívház felépüléséértEsemény | 2011.10.07.

November 13-án ismét Jobb velünk a világ! jótékonysági koncert lesz a Papp László Arénában azért, hogy felépülhessen egy környezettudatos otthon tizennégy fogyatékossággal élő fiatal számára. A tavaly összegyűlt 16 millió forint még megvan, ezt egészíti ki az idei bevétel és a Magyar Telekom által működtetett Adományvonalból befolyt összeg. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatához csatlakozva Újbuda Önkormányzata is páholyt bérel az Arénában, sőt kerületeikben önsegítő közösségi otthont is létrehoznak a Nem Adom Fel Alapítvánnyal együttműködésben.

A negyedik Jobb velünk a világ! jótékonysági koncertre november 13-án kerül sor, többek között Hobo és bandája, az Ismerős Arcok, a Misztrál, Krizbai Teca és természetesen a Nemadomfel Együttes közreműködésével. A cél ugyanaz, mint tavaly: egy környezettudatos lakóotthon építése Óbudán.

A tavalyi koncertből befolyt 16 millió forintból a Nem Adom Fel Alapítvány még nem költött el semmit, mindent az építkezésre szánnak, de ez az összeg még nem elég, ezért az idei koncert bevétele is erre fordítódik. Az építkezés körülbelül 150 millió forintba kerül, ennek egyharmadát a Nem Adom Fel Alapítvány önerőből teremti elő, a fennmaradó részt pedig támogatásokból szeretné fedezni.

Ezért is jelentkeztek a Magyar Telekom által meghirdetett pályázatra, ahol évente hat szervezet kap lehetőséget arra, hogy két-két hónapon keresztül őket támogassák a beérkezett hívások és az sms-ek. Szeptemberében és októberben az emberi hívószám, a Nem Adom Fel Alapítvány céljai mellé áll. „Ez nagyon fontos számunkra, mert az adományvonalon keresztül könnyebben el tudjuk jutatni az emberek felé a passzívház környezetvédelmi és szociális üzenetét, és a novemberi koncertünkről is sokkal többen értesülhetnek" – mondta el Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány vezetője a Közelképnek. 

A tervek szerint 2012 végére felépülő passzívház tíz fogyatékos személynek állandó, négy fő részére pedig átmeneti lakóhelyül fog szolgálni. A harmadik kerület által felajánlott békásmegyeri teleken, nyolcszáz négyzetméteren és két szinten megvalósuló ház kialakítása során a tervezők nemcsak a kényelemre – így a magánszféra és közösségi terek kialakítására – fektettek hangsúlyt, hanem arra is, hogy a későbbiekben a fenntartási költségek alacsonyak legyenek.

A passzív ház tervezését Sinóros-Szabó Balázs építész és csapata vállalta térítésmentesen, de az elkészült terveket építészhallgatók ötletei is színesítették, ugyanis a Nem Adom Fel Alapítvány és a Magyar Passzívház Szövetség országos pályázatot hirdetett, amelynek keretében az egyetemisták csapatai elkészíthették saját passzívház tervüket. Dely Géza kiemelte, hogy a pályázatnak az egyetemisták figyelmének felhívása is célja volt egy olyan előadássorozat keretében, amely a házak akadálymentes kialakításának fontosságáról szólt. „Az lenne az ideális eset, ha mindig úgy tervezhetnénk épületet, hogy az a sérült embereknek is megfelelő legyen, hiszen nem lehet tudni, mikor-hova költözik majd be egy fogyatékos ember" – véli Sinóros-Szabó Balázs építész, aki szerint a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem ismerik azokat a lehetőségeket, melyekkel segíthetnének.

Annak ellenére, hogy az építési tervek már elkészültek, az építkezés – az előzetes elképzelésekkel ellentétben – szeptember helyett csak jövő tavasszal kezdődik meg a Békásmegyer Ófalúra vonatkozó városrendezési és építési szabályzat módosítása miatt, amely érintheti a már elkészült terveket, így elképzelhető, hogy azokon is változtatni kell. 

A jegyeket 2000 és 3900 forint között áron lehet vásárolni, de cégek vagy baráti társaságok akár páholyokat is lefoglalhatnak. Így tett Újbuda Önkormányzata is, akik nemcsak ebben követik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát, hanem abban is, hogy a Nem Adom Fel Alapítvánnyal együttműködve egy önsegítő közösségi otthont alakítanak ki a kerületben fogyatékos emberek és családjaik segítésére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG