Minden hatodik európai fogyatékkal él!Hír | 2012.12.16.

A fogyatékossággal élő személyek európai napján, december 3-án az Európai Bizottság új felmérést tett közzé, amelyből kitűnik, hogy az európaiak szilárdan hisznek abban, hogy a fogyatékossággal élő személyek és az időskorúak számára lehetővé kell tenni a társadalomban való teljes körű részvételt: az iskolába járást, álláshoz jutást, akadálytalan vásárlást. 10 válaszadóból 7 úgy véli, hogy a termékekhez és szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférés nagymértékben javítaná a fogyatékossággal élő személyek, az időskorúak és mások – például a kisgyermekes szülők – életminőségét. 84%-uk megítélése szerint a könnyebben hozzáférhető áruk és szolgáltatások révén bővülnének az ipar lehetőségei is.

Európa hozzáférhetőbbé tétele a fogyatékossággal élő személyek számára az EU átfogó fogyatékosságügyi stratégiájának központi elemét képezi. Az Európai Bizottság jelenleg készíti elő a tervek szerint 2013 során közzéteendő európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra vonatkozó javaslatait. A mai felmérés szerint az európaiak 86%-a úgy véli, hogy az Európa-szerte hasonló hozzáférést biztosító megoldásoknak köszönhetően a fogyatékossággal élő személyek képesek lennének arra, hogy egy másik uniós tagállamban utazzanak, tanuljanak vagy dolgozzanak, míg 78%-uk szerint a közös szabályok megkönnyítenék a vállalkozások számára az EU egységes piacán való működést.

„Európában mindenki jogosult a társadalomban való teljes körű részvételre, és az európaiak egyértelműen osztják ezt az álláspontot” – nyilatkozta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülésért felelős biztosa. „Az akadálymentes Európára irányuló stratégiánk középpontjában az a törekvés áll, hogy mindenki életét megkönnyítsük. Ezért kívánok 2013-ban egy olyan javaslatot előterjeszteni, amely az európai akadálymentesítési intézkedéscsomaggal a fogyatékossággal élő személyek életét megnehezítő akadályok lebontását célozza.”

2012. december 3-án az Európai Bizottság kihirdeti a harmadik éve megrendezett Access City díj nyerteseit – ez az európai városok közötti innovatív verseny a városi környezet fogyatékossággal élő személyek számára történő akadálymentesítésének előmozdítására irányul. A díj korábbi nyertesei közé tartozik az ausztriai Salzburg és a spanyolországi Avila.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ