Minden harmadik magyar ingázik a munkahelyéreHír | 2015.09.05.

Főleg a fiatalok, de az idősebb korosztály egy részének is ingáznia kell, ha tartós munkaviszonyt szeretne, derül ki a KSH friss elemzéséből, amely a 2011-es népszámlálási adatok alapján készült, írja a Napi.hu.

A 2011-es adatok szerint a foglalkoztatottak 34 százaléka vagyis 1,341 millió magyar ingázott. Az ingázók száma egy-egy hullámvölgytől eltekintve folyamatosan nő. Ez részben gazdasági okokra vezethető vissza, részben arra, hogy sokan kijjebb költöztek a nagyvárosokból az agglomerációba, de munkába visszajárnak.

Főleg a 30 év alattiak és a férfiak ingáznak. 2011-ben a 20-24 évesek között meghaladta a 40 százalékot az ingázók aránya, addig 55 év felett már egyharmad alá csökkent a számuk. A férfiaknak 38,7, míg a nőknek 28,7 százaléka vállalja a hosszabb munkába járást.

Leginkább az iparban, építőiparban dolgozók ingáznak, de egyre több szellemi foglalkozású, magasan képzett munkaerő is vállalja a bejárást. A dolgozók 70 százaléka még mindig fél óránál rövidebb idő alatt ér be a munkahelyére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTÁL