Milyen segítséget igényelnek a fogyatékossággal élők?Hír | 2013.06.24.

Alapszolgáltatások Veszélyhelyzetet elhárító szolgáltatások: pl. jelzőrendszer működtetése. Otthoni környezetben nyújtott személyi segítés: személyi és környezeti higiéné fenntartásában nyújtott segítség, mozgás, helyváltoztatás segítése, étkezés, ételkészítés segítése, szállítás ügyintézés, bevásárlás, kulturális programokon való részvétel támogatása, alapszintű egészségügyi gondozás.

A családot tehermentesítő szolgáltatások: háztartási feladatok során nyújtott segítség, a fogyatékos családtag napi felügyelete, gondozása otthonában vagy intézményben, rövidebb (néhány nap, egy-két hét) vagy hosszabb (egy-két hónap, legfeljebb fél év) időre történő családba fogadása, intézményi ellátása. Szociális kapcsolatok biztosítása: pl. a helyi közösségben megvalósuló programok látogatásának támogatása. Oktatás, képzés, szakképzés, fejlesztés, munkavállalási lehetőség biztosítása. Egyéb, egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási szolgáltatások nyújtása. Személyi segítés

A szolgáltatás igénybe vétele lehetővé teszi, hogy a fogyatékos ember választhasson a különböző életmódok között, részese lehessen az élet minden színterének. A személyi segítés igénybe vétele lehetőséget ad az egyenértékű élethez, a másoktól való függés csökkenéséhez.

Szakosított ellátást biztosító szolgáltatások

Otthont, lakhatást nyújtó szolgáltatás igénybevételére csak akkor kerülhet sor, ha ennek igénye a kliensben merül fel, mert
saját otthonában már nem érzi biztonságban magát, és speciális szükségleteinek kielégítése a lakókörnyezetben nem megoldható, a saját otthonában való élet súlyos fizikai vagy pszichés egészségkárosodással járhat, a környezetváltozás nem eredményez súlyos fizikai vagy pszichés egészségkárosodást.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ