Milyen lenne a világ munka nélkül? | 2016.10.22.

Jelenleg igen nehéz elképzelni a világot munka nélkül, már amit a klasszikus értelemben vett munkának tekintünk. Különösen érdekesen hangzik ez a felvetés a „munka alapú társadalom” Magyarországán. Pedig leghamarabb a legkönnyebben automatizálható, alacsony hozzáadott értékű összeszerelő feladatokat fogják átvenni a robotok. Márpedig, ha a kutatás-fejlesztés vagy az oktatás helyzetére, állapotára gondolunk, akkor bizony nem ezek a területek élveznek prioritást manapság. Új szempontok szerint kellene tehát elgondolkodni a munkavégzésről, a munka fogalmáról, sőt a társadalmi berendezkedésről is.

A Guardian című brit lap arról elmélkedett, mi lesz, ha nem is a mi életünkben, de nem sokkal az után a gépek majd elvégeznek szinte minden feladatot, és nem csak a lottó ötös után gondolkodhat el valaki, hogy ettől kezdve mivel töltse az idejét. Megszabadulva a munka kötöttségeitől azt csinálhat amit és ahogy akar. Ez azonban társadalmi szempontból komoly kihívást jelent a nem is olyan távoli jövőben, amelyre időben el kell kezdeni felkészíteni a szociális rendszert, még mielőtt a technológia kész helyzet elé állít. 

A digitális technológia a korábbiakhoz képest is felgyorsította a globalizációt, a gépies végrehajtást igénylő munkákat valóban automatika, gépek veszik át, az irányító folyamatokat pedig magasan képzett szakemberek kis csoportjai végzik. A robotok térhódítása, bár arányaiban még csak kis mértékben, de már nem a jövő, hanem a jelen, hiszen tavasszal szóltak arról a hírek, hogy a kínai Foxconn (amely az iPhone-ok összeszerelését végzi) 60 ezer dolgozója munkáját váltotta ki robotokkal, ahogy a Wal-Martnál a polcok ellenőrzését végzik drónok. Az Adidas vezérigazgatója pedig úgy döntött, hogy Ázsiából visszatelepíti a sportcipők gyártását Németországba, ahol azonban a munkát már ipari robotok fogják végezni. Ötletként felmerült már az is, hogy robotmunka térhódítása miatt csökkenő személyi jövedelemadóból befolyó bevételeket a robotok által végzett munka révén keletkező bevétel vagy nyereség adóterhének emelésével lehetne majd pótolni. A német iparvállalatoknál jelenleg 180 ezer robot dolgozik, de egyelőre a foglalkoztatottság is csúcsokat döntöget. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU