Milyen kedvezményekre használható fel a közlekedőképesség súlyos akadályozottsága elnevezésű új minősítés?Hír | 2012.12.05.

2013. január elsejétől a közlekedőképesség súlyos akadályozottságának vizsgálatát kizárólag a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) végzi, a háziorvos által kiállított korábbi, úgynevezett 7 pontos igazolás már nem használható fel.
Kinek kell kérnie az új igazolást?

Aki mozgásszervi állapota alapján nem jogosult  fogyatékossági támogatásra, illetve  18 éven aluli személyként nem kap magasabb összegű családi potlékot.

Milyen kedvezményekre használható fel?
Lakás-akadálymentesítési támogatásra, parkolási igazolványra, járműszerzési (átalakítási) támogatásra, gépjárműadó-mentességre (régi súlyadó, illetve teljesítményadó) való jogosultság igazolására.

Hol kérhető a vizsgálat elvégzése?
A minősítést az NRSZH végzi el. A vizsgálat kérhető komplex felülvizsgálat nélkül, illetve a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényben rögzített „komplex minősítés” keretében. Tehát a minősítés akár az „önkéntes” jelentkezés alapján végzett komplex vizsgálat, akár a soros NRSZH felülvizsgálat alkalmával kérhető. Akinél 2012. december 31-ig elvégzik a komplex felülvizsgálatot, kérnie kell a kölekedőképesség súlyos akadályozottságának vizsgálatát is papír alapú vagy elektronikus űrlapon – automatikusan nem jár.

Hol kell kezdeményezni az egyes kedvezmények igénybevételéhez a vizsgálatot?
a lakás akadálymentesítési támogatás, valamint a parkolási igazolvány igénybevételéhez a vizsgálatot a lakóhely szerint illetékes okmányiroda székhelye szerinti körzetközponti jegyzőnél kell írásban kezdeményezni a kedvezmény igénylését megelőzően a járműszerzési (átalakítási) támogatás igényléséhez szűkséges vizsgálatot a megyei kormányhivatalok szociális és gyámhivatalánál kell kérni, a támogatási igény benyújtásával egyidejűleg a gépjárműadó-mentesség iránti kérelmet a lakcím szerint illetékes települési önkormányzat adóhatóságához lehet benyújtani.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ