Milyen betegségekre számíthat egy irodai dolgozó?Szakmai cikk | 2016.12.10.

Az irodai dolgozók egészségi állapota messze nem annyira jó, mint ahogy talán elsőre gondolnánk. Sokan küzdenek közülük mozgásszervi betegségekkel, magas vérnyomással, valamint pszichés problémákkal is. Eláruljuk, hogy melyek az irodában dolgozókat érintő leggyakoribb betegségek és mit tehetünk időben való diagnosztizálásuk érdekében!

Az irodai dolgozókat 2015-ös foglalkozás-egészségügyi statisztikáink szerint leggyakrabban mozgásszervi betegségek, túlsúly okozta betegségek: magas vérnyomás, magasabb vérzsírok, cukorbetegség, látásromlás, visszeresség, illetve a pszichés terhelés okozta betegségek érintik.

Ezek a veszélyek gyakran láthatatlanul, észrevétlenül, esetleg csak hosszabb idő alatt okoznak panaszokat, eltéréseket, ezért nagyon fontos a betegségek mielőbbi felismerése és kezelése, még mielőtt komolyabb, nehezebben gyógyítható, és ezzel hosszabb munkakiesést okozó betegség alakulna ki.

Leggyakoribb belgyógyászati eltérések

Az alkalmassági vizsgálat során talált leggyakoribb eltérések az anyajegyesség, a túlsúly, a már kezelt magas vérnyomás betegség, a tartási-mozgásszervi rendellenességek, a visszeresség, valamint az emelkedettnek mért vérnyomás.

Ezek többsége – kivéve az anyajegyességet – sajnos a vizsgált irodai munkakörnyezetben dolgozó populációban már népbetegségnek számít. Az anyajegy-szűrésre történő figyelemfelhívással minden évben felismerésre kerül néhány olyan elváltozás, amelyek sebészi eltávolításával megelőzhető egy-egy komolyabb probléma, például melanóma kialakulása.

Az ülő életmód, a statikus terhelés, a monitor folyamatos figyelése hosszú távon nyak-, váll-, derék- és csukló panaszokhoz, valamint visszeresség kialakulásához, illetve a visszérbetegség romlásához vezethet. A túlsúlyból, életmódból, valamint a fokozott pszichés terhelésből adódóan egyre magasabb a vérnyomás-problémával küzdők száma is.

Ezeknek a problémáknak az időben történő felismerésével megelőzhető vagy késleltethető komolyabb, akár munkaképtelenséget is okozó betegségek kialakulása.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: HRDOKTOR.BLOG.HU