Korábban is el tudtam volna képzelni!Szakmai cikk | 2011.07.18.

Építményeink és környezetünk akadálymentes kialakítása társadalmunk fogyatékosnak nevezett tagjai hátrányainak enyhítése miatt is igen lényeges. Ezek az emberek a mindenkit megillető jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni.

Építményeink és környezetünk akadálymentes kialakítása társadalmunk fogyatékosnak nevezett tagjai hátrányainak enyhítése miatt is igen lényeges. Ezek az emberek a mindenkit megillető jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni.

A gondolkodásunkat kell megváltoztatni és a végeredmény nemcsak a fogyatékos személyek, hanem mindenki számára kényelmesebb és biztonságosabb használat lesz!

Sokan csak a mozgássérültek számára elérhető mosdót, esetleg egy rámpát vagy egy emelőszerkezetet látják maguk előtt, amikor az épületek akadálymentességéről esik szó, pedig a fogalom ettől többet jelent.

Tartós vagy ideiglenes nehézséggel küzdhet az idős, beteg, egészségkárosodással élő, gyermek vagy kisgyermekkel közlekedő személy. A fogyatékosságot inkább definiáljuk a számukra megnehezített terepen nehézséggel küzdőnek! A nehézség lehet fizikai, érzékszervi és szellemi eredetű, cél, hogy mértékétől függetlenül lehetőleg legönállóbban tudja a személy használni az építményt!

Milyen intézkedéseket tehetünk? Alapvető, ezért első lépés, hogy a mozgássérültek vagy családosok részére kijelölt parkolóhelyeket szabadon hagyjuk részükre!

A tervezés-kivitelezés, beruházói irányelvek meghatározásakor nemcsak a parkolókra, a burkolatok-jelzések szerepére, a rámpákra, a bejárat és lépcsők környezetére kell gondolnunk az említett vizesblokk használat és felvonók mellett.

A láthatóságot segítő megvilágítás, a tapintható jelek, vezetősávok, a csúszásmentes burkolat szintén nagyon fontosak. A kék szín a legjobban érzékelhető, a kék-sárga a látómező perifériáján is még érzékelhető, de a piros-zöld már nehezebben észlelhető. A jól olvasható, minimum 15 mm méretű, esetleg domornyomott betűtípus, a jól megválasztott kontrasztok alkalmazása, az esetleges, kiugró akadályok egyértelmű jelzése lényegesek a tájékozódáshoz.

Ha az ablakok parapet-magassága a leggyakoribb 80 cm helyett 60 cm, akkor az ablakon a kerekes székben ülő is kilát. A tűzjelzőt érdemes sziréna mellett villogóval is ellátni.

Fent csak néhány példa szerepelt, de könnyen beláthatjuk miért nevezzük az ilyen szempontok figyelembe vételével végzett munkát egyetemes tervezésnek. A témában rehabilitációs szakmérnökök, Tervezési Segédlet és Szakkönyvek állnak rendelkezésre, pontos adatokkal a kialakításokhoz.

Az 1998. évi XXVI. törvény rendelkezik a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról. Záró rendelkezése szól a határidőkről.
A törvény 1999. január 1-jén lépett hatályba; az egyes közlekedési, foglalkoztatási feltételeket fokozatosan de legkésőbb témákra bontva megjelölt határidőkig (részben 2005. január 1-ig, másrészt 2010. január 1-ig) kellett teljesíteni.

Az egyenlő esélyű hozzáférés -ide tartozik az épületek akadálymentessége- feltételeinek megteremtésére különböző nagyságú településeken differenciált mértékben de 2008 december 31.-ig az egészségügyi alapellátásokkal bezárólag, 2009. december 31-ig az alapiskolák szintjéig és 2010. december 31-ig márminden, a szakellátások és pl. önkormányzati ügyfélszolgálatok is akadálymentesen elérhetők kell legyenek!

Mindenki a saját környezetében tapasztalhatja, megvalósultak-e az intézkedések az előírt határidőkig!

Épületeink akadálymentes tervezése nem többletköltség, mindössze egy szempont a sok közül, melyet megrendelő megjelöl a tervezési koncepció kialakításához!

Tovább a cikkre

Forrás: FOGYATÉKOS PORTÁL