Miért veszélyesek a vérrögök?Hír | 2015.06.29.

A vérrögök tulajdonképpen összetapadt, megalvadt vérdarabkák, melyek a testünkben bárhol megjelenhetnek. A vérrögök nagyon súlyos következményekkel járhatnak, bizonyos szövődményeik akár halálosak is lehetnek. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk, és mit tehetünk a vérrögök ellen?

A vérünk szüntelenül kering a szervezetünkben, oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez, illetve elszállítja azoktól a salakanyagokat. A véralvadás nagyon fontos és meglehetősen bonyolult fiziológiai folyamat, melynek jelentősége, hogy az összetapadt vérlemezkék képesek "begyógyítani" a sérült vérereket. A véralvadás emellett nagy szerepet játszik abban is, hogy csökkenjen vagy elálljon egy vérzés.

A vérrögképződés tehát egy teljesen normális és lényeges folyamat, melynek ideális esetben nincsenek komolyabb következményei. Sajnos azonban lehetnek olyan esetek, mikor olyankor is képződik egy-egy vérrög, amikor erre valójában nincs szükség. A vérlemezkék ugyanis akkor is összetapadhatnak, amikor a vér nem áramlik megfelelően (például mert hosszabb időt mozdulatlanul töltünk vagy mert az ér összeszűkül, például a plakk-képződés következményeként). 

A vérrögképződés lehet valamilyen gyógyszer mellékhatása, de akár genetikai okokra is visszavezethetőek a véralvadási zavarok. A vérrögök valamilyen belső szervi vérzés, vérszivárgás miatt is létrejöhetnek (például gyomorvérzésnél vagy végbéltájéki vérzésnél), ezek tünetei lehetnek a véres hányás vagy a véres széklet. Ebben az írásban a vérerekben kialakuló vérrögökre helyezzük a hangsúlyt.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA