Miért rokkantosítják le az embereket Győr-Moson-Sopron megyében?Hír | 2015.07.13.

Szűkebb pátriánkban egyre kevesebb embert százalékolnak le, a rokkantak közül pedig egyre több dolgozik újra. A javuló számok mögött vajon a valóság is jobb? Szavazás!

Kérdés, hogy az érintettek visszatérése a munkaerőpiacra mennyire lesz tartós?

Hazánkban mintegy 750 ezer megváltozott munkaképességű, vagyis rokkant személyt tartanak nyilván. Közülük 185 ezer a gazdaságilag aktív, e csoporton belül pedig körülbelül 140 ezret foglalkoztatnak - az összes rokkant 18,6 százalékát. 

Ez azt is jelenti, hogy ameddig az ezredforduló környékén a rokkantak 12, jelenleg több mint 18 százaléka tud elhelyezkedni valamilyen szinten a munkaerőpiacon.

Ez az arány ugyanakkor még mindig jóval elmarad az Európai Unió 40-50 százalék közötti átlagtól. Kérdés az is, hogy az érintettek visszatérése a munkaerőpiacra mennyire lesz tartós, hiszen döntő többségük a jelenleg futó hazai és uniós bérköltség-támogatással tudott elhelyezkedni.

A keringési rendszer rendellenességei és a rák mellett a pszichiátriai jellegű betegségektől is sokan szenvednek 

A megváltozott munkaképességűek közül a legnagyobb arányban a nyugat-dunántúli megyékben, Budapesten és a Dél-Alföldön tudnak elhelyezni (20-22 százalék), míg Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon mindössze 13-15 százalék között mozog ez az érték.

Napjainkban a leszázalékolás vezető betegségcsoportjai a keringési rendszer rendellenességei, a daganatos és a pszichiátriai jellegű betegségek, illetve a mozgásszervi problémák.

Győr-Moson-Sopron megyében 2005-ben 10 ezer aktív korú emberre 17,8 különböző keringési rendszer betegségeiben szenvedő új rokkant jutott.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KISALFOLD.HU