Miért kell egy vaknak csúcsmobil?Hír | 2013.08.21.

Gondolta volna, hogy a vakok is elboldogulnak az érintőképernyővel, és egy kellően fejlett okostelefon minden korábbinál jobban segíti a mindennapjaikat? Megmutatjuk, hogyan működik egy iPhone sötét képernyővel.

Sosem tudtam elképzelni, hogyan lehetne egy érintőképernyőt csukott szemmel kezelni, pedig az új okostelefonok vakoknak és látássérülteknek szánt kezelőfelülettel is fel vannak szerelve. Egy lelkes iPhone-használó, a vak Krekács Ervin megmutatta nekünk, hogyan lehet csupán hallás és tapintás alapján kezelni egy okostelefont.

A vakok inkább iPhone-osok

Ervin elmondta, hogy korábban sosem volt Mac-felhasználó, számítógépén is még Windows XP fut, de a korábbi Nokiáját - amelyen csak a menürendszert és az üzeneteket lehetett felolvastatni - végül egy iPhone 4-re cserélte le.

“Ugyan a vak ismerőseim közül is többen használnak androidos mobilt, de a vakok inkább iPhone-osok.” Ennek az az oka, hogy az Apple készülékében régebb óta elérhető, és kiforrottabban működik a használathoz nélkülözhetetlen felolvasó funkció. Androidos készülékekkel Ervin ismeretségi körében előfordult, hogy egy korábban jól működő applikációnál egy frissítés után nem működött tovább a felolvasó automatika, amely nélkül egy nem látó felhasználó nem is tud semmit használni a telefonon. Az ilyen inkompatibilitási problémákkal az Androidot fejlesztő Google is tisztában lehet, mert a tavaszi fejlesztői konferenciáján külön szekción mutatták be, hogyan lehet mindenki számára használható appokat fejleszteni.

Tovább az eredeti cikkre és a videóra

Forrás: ORIGO